Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Tužilaštvo da pokrene postupak zbog pretnji novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

29. 03. 2024.

Autor: UNS Izvor: UNS

UNS: Tužilaštvo da pokrene postupak zbog pretnji novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnje novinarki Gordani Momčilović Ilić iz Stare Pazove, kojoj je posle prikupljanja podataka od opštinskih institucija o zakonitosti postavljanja objekta za ugostiteljstvo na zelenoj površini parka, pretila supruga jednog od vlasnika.

Novinarka je UNS-u objasnila da dok je 27. marta pre podne stajala na ulici, pored svog bicikla, na parking mesto za osobe sa invaliditetom stao automobil iz kog je izašla žena i rekla da "ako još jednom budem pomenula njenog brata da će me ubiti“.

„Bila sam zatečena. Nisam ni stigla da odgovorim. Dok je izlazila sa parkinga uspela sam da fotografišem automobil da bih imala registraciju“, rekla je UNS-u Momčilović Ilić.

Navela je da skoro dva meseca istražuje i prikuplja dokumenta na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja o tome kako je na javnoj površini početkom februara, u parku, zacementirana zelena površina i na njoj postavljen kontejner od 150 kvadrata.

„Za ova dva meseca nisam nikada napisala ničije ime“, rekla je UNS-u. Njoj su počele da stižu poruke i na lični Instagram profil kako je lepo imati mesto gde se pije dobra kafa.

„Nije stvar u kafi, pokušala sam osobi koju znam da objasnim kada mi se obratila na lični Instagram profil. Pitanje je zakonitosti“, rekla je novinarka UNS-u.

UNS-u je takođe objasnila da je isprva dobila odgovor od opštinske službe da se ne radi o javnoj površini, te da za objekat te kvadrature ne treba dozvola, a potom je „preko noći 40% parka postalo građevinska zona, a opštinsko veće donelo odluku da se kafeteriji Fabrika ne naplaćuje naknada na tom zemljištu“.

Pretnju smrću Momčilović Ilić prijavila je policiji, a danas je dala i iskaz u tužilaštvu.

UNS očekuje da tužilaštvo pokrene postupak po službenoj dužnosti zbog pretnji smrću novinarki.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi