Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ugrožena nezavisnost medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2011.

Izvor: Pres

Ugrožena nezavisnost medija

Evropska komisija kritikuje Predlog medijske strategije

Evropska komisija uputila je Vladi Srbije primedbe na Predlog medijske strategije u kojima se navodi da u državnim medijima mora biti obezbeđena uređivačka i finansijska nezavisnost ili se ti mediji moraju privatizovati.

U primedbama se ističe da bi trebalo uvesti jasne kriterijume za državno oglašavanje, a pravila tržišne utakmice trebalo bi da budu tako sprovedena da se spreči koncentracija prihoda od reklama i njihova distribucija na monopolistički način, što bi moglo da rezultira zloupotrebom dominantnog položaja i uticaja na profesionalni i finansijski integritet medija.

Navodi se i da svi izvori finansiranja medija treba da se ograniče na transparente projekte i jasne kriterijume.

Evropska komisija dodaje i da je nejasna odredba o tome da će država kupovati agencijske servise za sopstvene potrebe jer se to ostavlja prostor za uticaj na medije.

Evropska komisija je kritikovala i predlog o osnivanju šest novih regionalnih javnih servisa zato što strahuje da oni neće biti finansijski održivi zbog žestoke konkurencije. U primedbama se navodi i da je, zbog političke prirode saveta nacionalnih manjina i zbog potencijalnog uticaja na medijski sadržaj, podjednako problematična odredba da ti saveti mogu da finansiraju svoje vlastite medije iz državnog budžeta.

Komisija takođe smatra da mogućnost uspostavljanja državnog medija za Kosovo nije neophodna. Koordinator za odnose sa javnošću Vlade Srbije Slobodan Homen najavio je da će Vlada do 1. oktobra usvojiti Predlog medijske strategije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi