Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  United Grupa Ani Brnabić: Pritisci na pravosuđe dolaze od državnih funkcionera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2019.

Izvor: N1

United Grupa Ani Brnabić: Pritisci na pravosuđe dolaze od državnih funkcionera

Sudovi koji mimo svake pravne logike i principa pravednosti svojim pojedinim odlukama ugrožavaju legitimne interese pravnih subjekata, bez obzira da li se radi o kompanijama ili fizičkim licima moraju biti otvoreni za pravne kritike, navodi se u odgovoru United Grupe premijerki Ani Brnabić, koja je na Tviteru komentarisala saopštenje United Grupe.

United Grupa navodi da se iz tog razloga oglasila i ukazala na problematično postupanje suda koje je omogućilo konkurentskim firmama GSS i EURO World Network uvid u poverljive poslovne informacije i tajne kompanija SBB i City Media.

"Povodom izražavanja sumnje da je ovom odlukom Privrednog suda legalizovana poslovna špijunaža, premijerka Ana Brnabić nam je preko društvene mreže Tviter postavila pitanje: 'Jel ovo jedna medijska grupa koristi svoj medijski uticaj da komentariše sudske odluke i tako najdirektnije vrši uticaj na sudstvo u Srbiji'", navodi se u saopštenju United Grupe.

Kompanija podseća sve državne funkicionere u Srbiji da prema ocenama relevantnih međunarodnih organizacija i Evropske komisije pre svega, opasnost i pritisci na nezavisnost pravosuđa dolaze upravo od najviših državnih funkcionera, a ne od privatnih kompanija, a pogotovo ne od jednog od retkih nezavisnih medija.

Dodaje se da je u nedavno objavljenom Izveštaju Evropske komisije za Srbiju precizirano da država treba da napravi ozbiljne korake u smanjivanju "visokog stepena pritisaka na pravosuđe", a da se državni funkcioneri uzdrže od "javnog komentarisanja tekućih istraga, sudskih postupaka, kao i pojedinačnih sudija i tužilaca", kao i da primenjuju propise koji su sami doneli da ne bi "prelazili granicu" komentarisanja sudskih presuda, a sve to da bi ispunili obaveze preuzete u procesu evropskih integracija, a posebno u odnosu na Poglavlje 23.

"Predstavnici izvršne vlasti u Srbiji uporno izbegavaju da shvate ulogu medija u demokratskom društvu, zbog čega ni u oblasti slobode izražavanja u izveštaju Evropske komisije 'nema nikakvog napretka'. Obraćanjem javnosti United Grupa je kao privatna kompanija iskoristila pravo na slobodu izražavanja što uključuje čak i javnu kritiku nepravičnih odluka suda i ukazivanje javnosti na takve odluke, i to ne da bi se uticalo na ishod postupka, nego da bi se ostvarilo nešto što se naziva “demokratska kontrola rada suda", ističe se u saopštenju United Grupe.

Dodaje se da će United Grupa svakako u odbrani svojih prava i legitimnih interesa iskoristiti sva dostupna pravna sredstva kako domaća tako i međunarodna.  

U okviru United Grupe posluje i Televizija N1.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi