Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Konsultanti Bi-Bi-Si-ja već na terenu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 03. 2011.

Izvor: Danas

Konsultanti Bi-Bi-Si-ja već na terenu

Rok za prelazak na digitalno emitovanje televizijskog programa ističe za godinu dana

Beograd - Sredinom ove godine počinje eksperimentalno emitovanje digitalnog TV programa, kako bi se obavila neophodna merenja i provere.

- U tu svrhu na pojedinim predajničkim mestima koristiće se raspoloživi kanali sa ograničenom snagom predajnika, kao i privremena antenska rešenja, dok će trajna u međuvremenu biti postavljena - ističe za Danas pomoćnica ministra za telekomunikacije Irini Reljin.

Rok za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje televizije u Evropi je 2015, a nadležni u Srbiji, podsetimo, postavili su sebi rok do 4. aprila sledeće godine.

- Srbija se vremenski uskladila sa regionom i među prvima usvojila najsavremenije standarde u oblasti digitalne zemaljske televizije. Akcionim planom predviđeni su koraci koje je do 4. aprila 2012. neophodno učiniti kako bi se uspešno obavio prelazak sa analognog na digitalno emitovanje.

Jedan od ciljeva bio je izdvajanje emisione tehnike iz Radio-televizije Srbije - objašnjava Reljinova. Ona dodaje da akcioni plan predviđa još i projektovanje i izgradnju mreže za digitalno emitovanje signala, uz maksimalno korišćenje postojeće infrastrukture. Kako napominje, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo konkurisalo je za projekat „Podrška prelasku na digitalno emitovanje u Srbiji“, finansiran iz pretpristupnih fondova EU.

- Projekat je odobren, tako da je iz IPA fondova obezbeđeno ukupno 10,5 miliona evra bespovratnih sredstava za nabavku opreme za emisionu tehniku, kao i konsultantske usluge u okviru procesa digitalizacije. Oprema je već počela da stiže, dok je tim konsultanata iz BBC Njorld Trusta, koji je pobedio na tenderu, već u Beogradu i uveliko radi - navodi naša sagovornica.

Što se tiče pravnog okvira, Reljinova kaže da je u ovom procesu preostalo da se usvoje Strategija razvoja medija i Zakon o elektronskim medijima, koji su trenutno u fazi izrade. Prema njenim rečima, ove propise je neophodno doneti „kako bi proces digitalizacije zemaljske televizije mogao uspešno da se sprovede“.

- Neophodno je organizovati i promotivnu kampanju koja treba da obezbedi informisanost građana o tome šta moraju da urade kako bi i posle 4. aprila 2012. mogli nesmetano da prate TV program. Izrada plana, na osnovu koga će se praviti promotivna kampanja, u završnoj je fazi. Planirano je da promovisanje procesa digitalizacije počne šest meseci pre potpunog prestanka emitovanja analognog signala - napominje Reljinova.

Ona objašnjava da je korisnicima neophodan STB uređaj kako bi na televizoru mogao da se gleda digitalni televizijski signal. STB je sa jedne strane povezan sa televizorom, a sa druge sa TV antenom. Prema njenim rečima, građani će biti blagovremeno obavešteni o cenama ovih uređaja, prodajnim mestima, kao i o subvencijama za ugrožene kategorije stanovništva.

Na osnovu akcionog plana, kako dodaje, potrebno je obezbediti i besplatne uređaje za socijalno ugrožene kategorije, kojih ima oko 300.000.

Antrfile : Bolji kvalitet zvuka i slike

Građani koji imaju satelitsku ili kablovsku televiziju nesmetano će moći da gledaju TV program, jer ti načini prenosa signala nemaju veze sa prelaskom na digitalno emitovanje signala zemaljske televizije.

Građanima će digitalizacija omogućiti bolji kvalitet zvuka i slike, raznovrsniji sadržaj, više radio i televizijskih programa, nove usluge za osobe sa invaliditetom i za starije osobe, unapređene dodatne usluge, portabl i mobilni prijem programa, kao i konvergenciju usluga.

Zbog prelaska na digitalno emitovanje, neće biti potrebno da građani kupuju nove televizore.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi