Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protiv Pinka zbog govora mržnje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 03. 2011.

Izvor: Večernje novosti

Protiv Pinka zbog govora mržnje

Savez jevrejskih opština Srbije podnosi tužbu zbog antisemitizma u rijaliti programu "Dvor"

Poslednji skandal u rijalitiju "Dvor", tačnije izjava Maje Nikolić da mrzi Jevreje, koja je uzburkala domaću javnost, dobiće epilog na sudu.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak rekao je da će podneti prijavu protiv televizije Pink, ali će pred zakonom odgovarati i oni koji su u pomenutom rijalitiju širili govor mržnje.

- Najverovatnije ćemo već danas podneti prijavu protiv Pinka, koji nam se nije obratio ni rečju - rekao je, za "Novosti", Aleksadar Nećak.

- Niko nam se nije izvinio, ni Pink, ni to dvoje učesnika. Naprotiv, ta televizija je vrlo vešto izbegavala bilo kakav kontakt sa nama. To je njihovo pravo, a naše pravo je da zaštitimo sebe, ali i državu Srbiju, jer to neće dobro odjeknuti spolja, ako iscuri. S druge strane, portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić podneo je krivičnu prijavu protiv izvršioca. Njihove izjave da oni to nisu rekli, ne mogu da nas zadovolje. Ne interesuju nas učesnici, već kako je moguće da Pink, koji koristi nacionalnu frekvenciju, širi govor mržnje. Zamolio sam da me primi predsednik Republike, a obratili smo se i premijeru i ministru policije. Veliki broj ljudi podržava to što je rečeno u "Dvoru", ali, s druge strane, dobili smo mnogobrojne mejlove i telefonske pozive od građana Srbije koji su zgroženi, daju nam podršku i izvinjavaju se u ime onih koji su to izgovorili.

Portparol Republičke radiodifuzne agencije Srboljub Bogdanović istakao je da postoji izveštaj u vezi sa novonastalom situacijom na "Dvoru", koji će biti razmatran na sednici Saveta RRA, ali ona najverovatnije neće biti održana ove nedelje.

- Ukoliko Savet RRA bude smatrao da treba da reaguje, to će biti odlučeno na sednici - kazao nam je Bogdanović.

- Savet će u tom slučaju pokrenuti neki od postupaka iz svoje nadležnosti, a to bi mogla biti prekršajna prijava.

Pevačica Maja Nikolić oglasila se juče saopštenjem u kojem se navodi da nije šovinista, već su pojedini mediji loše interpretirali njenu izjavu, i da se izvinjava Jevrejima.

- Nikad nisam rekla da mrzim i da ne poštujem bilo koji narod ili ljude bilo koje veroispovesti. Iz pojedinih medija je izvučena i samo delimično preneta moja izjava, koja je dobila drugačiju konotaciju od onoga što sam zaista rekla. U svakom narodu ima dobrih i loših ljudi. Moja rečenica: "Ne volim Jevreje", odnosi se na situaciju koju smo svi preživeli za vreme NATO agresije, a pod tim nisam podrazumevala jevrejski narod u celini, već samo one koji su donosili odluku o bombardovanju naše zemlje. Ovom prilikom se izvinjavam i želim da kažem da je moj patriotizam veliki, ali da nikad nisam bila šovinista i nisam vaspitana da mrzim. Žao mi je zbog neprijatnosti koju su pretrpeli Jevreji u Srbiji zbog ovako loše interpretirane izjave, ali ću takođe uraditi sve da nadoknadim moralnu štetu koju su mi naneli pojedini mediji zbog konteksta u koji su stavili moju izjavu. Pomozite mi da ispravim nepravdu.

Antrfile: Njihov stav nije i naš

Na pitanja kako će Pink reagovati na tužbu Saveza jevrejskih opština Srbije i da li će pokrenuti zvanični postupak protiv Maje Nikolić zbog govora mržnje i antisemitizma, portparol Pinka Tanja Vojtehovski juče je za naš list rekla:

- Maja Nikolić je sankcionisana diskvalifikacijom zbog verbalnog nasilja i govora mržnje. Kao i svaki diskvalifikovani takmičar, neće dobiti honorar. O daljim koracima odlučiće pravni tim TV Pink. Naša televizija se nakon incidenta ogradila od toga što su uživo u programu izrekli Maja Nikolić i Miloš Bojanić, okarakterisala to kao incident i govor mržnje, i u saopštenju se izvinila kao emiter svima onima kojima su te izjave na bilo koji način povredile osećanja ili dostojanstvo. Još nismo dobili tužbu od Saveza jevrejskih opština Srbije. Nadamo se da javnost može da razluči da stavovi Nikolićeve i Bojanića o jevrejskom narodu nikako nisu i stavovi TV Pink.

Ambasador zgrožen

Govor mržnje osudio je i izraelski ambasador u Beogradu Artur Kol, koji u saopštenju navodi da je zgrožen antisemitskim sadržajem koji je emitovan u "Dvoru".

- U poslednje vreme smo svedoci porasta antisemitskih incidenata u Srbiji, a poslednji u nizu je ujedno i najvidljiviji. Ova činjenica izaziva zabrinutost i zahteva punu pažnju relevantnih državnih organa. Još jednom se potvrđuje neophodnost obrazovanja protiv bilo kog oblika mržnje. Neznanje dovodi do šovinizma, ksenofobije i rasizma, i otvara prostor za produbljivanje podela i nasilje - naveo je izraelski ambasador Artur Kol, i dodao da očekuje da najviši predstavnici političkog, verskog i kulturnog života osude javne antisemitske ispade

S. D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi