Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Svetlost“ štrajkuje već tri nedelje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 03. 2011.

Izvor: Pregled

„Svetlost“ štrajkuje već tri nedelje

Zaposleni u privatizovanom nedeljniku „Svetlost“ koji štrajkuju već tri sedmice zbog neisplaćenih zarada, od poslodavca dobijaju samo odgovor da nema novca za izmirenje obaveza.

Predsednik sindikata novinara Svetlosti, Srđa Rihterović je rekao agenciji Beta da su zaposleni u toku štrajka imali samo dva razgovora s jednim od vlasnika i predsednikom Upravnog odbora ali bez ikakvog dogovora.

U štrajku je 14 zaposlenih, kompletna redakcija Svetlosti, tehnička služba i marketing. Prema rečima Rihterovića, za vreme štrajka poslodavac krši zakon, jer mimo propisa, potpuno nelegalno izdaje nedeljnik Svetlost i do sada su objavljena tri takva broja.

Sindikat je do sada protiv poslodavca podneo više prijava MUP-u, zbog zaključavanja prostorija, kao i zbog toga što novac od izdavanja novina ne leže na račun firme, a inspekciji rada zbog dugovanja zarada.

Prema Rihterovićevom saznanju, račun firme je na početku štrajka 7. februara bio u blokadi za oko 200 hiljada dinara, dok je u petak dug bio 700 hiljada dinara. Novinari Svetlosti i drugi zaposleni NIG AD Svetlost u štrajku juče su ispred zgrade „Svetlosti“ u centru Kragujevca, u prisustvu kolega iz drugih medija izveli performans „Pečenjara ili u zakon“.

„Akcija je izvedena u znak protesta protiv nadležnih institucija koje uopšte ne reaguju zbog kršenja zakona i zato što nema pregovora s poslodavcem“, rekla je urednica u štrajku Olivera Ilić. Ovom akcijom želimo da skrenemo pažnju, dodala je Ilić, da treba uskoro firma da preda završni račun i u njemu mora da bude iskazan gubitak odnosno manjak zbog neizmirenih zarada.

Ona je objasnila da je naziv performansa inspirisan izjavom većinskog vlasnika Svetlosti koji je zaposlenima 2009. godine rekao da će u prostorijama novina otvoriti pečenjaru gde će uposliti radnike nedeljnika prema kvalifikacijama.

Na stolu ispred zgrade Svetlosti postavljene su dve pečene svinjske glave i kasica, a zaposleni su bili u ulozi prodavaca.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi