Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dug veći od devet miliona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 03. 2011.

Izvor: Dnevnik

Dug veći od devet miliona

Radio Sombor na izdisaju

Radio Sombor, najstariji elektronski medij na zapadu Bačke, na kraju je agonije u kojoj je već godinama.

Kako su zaposleni u ovoj medijskoj kući obavestili kolege na jučerašnjoj konferenciji za štampu, od petka je, zbog neplaćenih računa, isključena i struja, tako da je ovaj medij potpuno prekinuo emitovanje programa koji je, inače, imao na četiri jezika (srpski, mađarski, hrvatski i bunjevački).

– Kao član Upravnog odbora u ime zaposlenih, u petak sam prisustvovao sednici UO na kojoj je direktorka Ivanka Ognjanov predložila odlazak u stečaj, nakon čega sam napustio sednicu i time „oborio“ kvorum ovog organa upravljanja – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za medije dugogodišnji novinar i urednik Radio Sombora, medijske kuće koja postoji više od 40 godina, Stipan Benić.

– Svega dva sata nakon toga nam je isključena struja zbog duga od 130.000 dinara, čime je Radio Sombor doveden u bezizlaznu situaciju. Održan je sastanak svih zaposlenih, na kojem je odlučeno da danas gradskim vlastima isporučimo nekoliko zahteva.

Benić je naglasio da će prvi od zahteva biti momentalno uključenje struje, bez koje nema ni četvorojezičnog informativnog programa namenjenog žiteljima Sombora, a zahvaljujući regionalnoj frekvenciji, i cele zapadne Bačke.

– Osim toga, zahtevamo hitnu deblokadu računa Radio Sombora, realizaciju ugovora s Radio-televizijom Vojvodine, koji podrazumeva preuzimanje zaposlenih u javni servis, raskid ugovora o radu s direktorkom Ivankom Ognjanov i ispunjavanje obaveza grada Sombora po osnovu usvojenog budžeta za 2011, odnosno uplatu 3,5 miliona dinara za minimalne zarade zaposlenima u Radio Somboru, koji su poslednju zaradu videli u februaru prošle godine – kazao je Benić, dodajući da će uz ove zahteve zaposlenih u Radio Somboru varoškim vlastima biti predata i peticija 5.500 Somboraca koji su svojim potpisima zahtevali spasavanje najstarije elektronske medijske kuće u Somboru, koja je pre tri godine bila privatizovana, ispostavilo se, neuspešno, pa nakon toga vraćena u vlasništvo države.

Antrfile : Stečaj izvestan?

Nedavno postavljena direktorka Radio Sombora Ivanka Ognjanov je izrazila svoje mišljenje kao ekonomiste da je Radio Somboru jedini izlaz uvođenje stečaja.

– Uvidom u celokupnu dokumentaciju belodano je da je Radio Sombor i prošle godine bio „zreo“ za stečaj, ali se zbog raznoraznih, ispostavilo se –nerealnih obećanja – pre svega lokalne samouprave, jedini ekonomski opravdan potez odlagao. Sve je jasno ako se zna da su potraživanja poverilaca veća od devet miliona dinara, dok je osnovni kapital Radio Sombora tek 2,5 miliona – decidirana je Ivanka Ognjanov, koja je podnošenjem ostavke Upravnom odboru već ispunila jedan od zahteva zaposlenih u ovoj medijskoj kući.

Predsednik UO Radio Sombora Andrija Penzeš, u iščekivanju povratka zastupnika državnog kapitala Anite Beretić sa službenog puta u inostranstvu, za „Dnevnik“ je izjavio da se pregovara s poveriocima da bi se što pre skinula blokada s računa ove medijske kuće, ali da celokupna situacija, u najvećoj meri proizvod svojevremene neuspešne privatizacije, ne može biti rešena preko noći.

M. Miljenović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi