Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Uvodi se red u „kablu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 01. 2011.

Izvor: Danas

Uvodi se red u „kablu“


RRA počinje sa izdavanjem dozvola za emitovanje programa u kablovskom sistemu

Beograd - Republička radiodifuzna agencija (RRA) počela je rad na izdavanju dozvola za emitovanje programa u kablovskom sistemu i trenutno se obrađuju zahtevi pristigli ovoj agenciji, kaže za Danas Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Prema njegovim rečima, u kratkom roku će nepotpuni zahtevi biti vraćeni na doradu, za koju je predviđen rok od sedam dana, i nakon toga će se početi sa procedurom za izdavanje dozvola.

Izdavanje dozvola, kako napominje, vršiće se tako što će Agenciju obaveštavati kablovski operatori o tome koji se sve programi emituju u njihovom sistemu i samim tim će oni i podnositi potrebna dokumenta za izdavanje dozvola.

- Kada je reč o kablovskom sistemu, treba pomenuti da nije reč o ograničenom resursu države kao što je slučaj sa frekvencijama za difuzno emitovanje. Postoji jedino ograničenje tehničke prirode, odnosno koliko operator može da distribuira kanala. Međutim, važan je programski koncept, te se ne može emitovati program koji nije u skladu sa postojećim zakonima - ističe Karadžić.

On dodaje da će svi emiteri koji već imaju dozvole za „zemaljsko“ emitovanje za jednu regionalnu oblast moći da konkurišu i za „prostor“ u kablovskom sistemu, ukoliko žele da se njihov program vidi i u drugim delovima zemlje.

Kada je reč o inostranim kanalima kojima je već izdata dozvola „bilo gde u svetu“, oni neće imati potrebe da traže dozvolu i u Srbiji. Kako kaže, sporni su emiteri iz okruženja, tako da će oni koji nemaju autorska prava za Srbiju morati da predaju zahteve za dozvole.

Iako je Zakonom o radiodifuziji koji je donet pre nekoliko godina predviđeno da RRA, sem dozvola za takozvano zemaljsko emitovanje, izdaje dozvole i za emitovanje u „kablu“, to dosad još nije urađeno.

Podsetimo, prošle godine je donet nacrt pravilnika koji je trebalo da uredi tu oblast, ali je taj predlog Vlada Srbije odbila. Prema rečima Karadžića, vlada na ovaj predlog „nije dala zeleno svetlo, s obrazloženjem da RRA nema ovlašćenja prema zakonu da donosi takav akt“.

- Naknada koja će se naplaćivati za kablovsko emitovanje programa biće iskorišćena isključivo za pokrivanje troškova monitoringa i neće biti velika. Zapravo Vlada je pre dve godine usvojila akt o visini te naknade, ali je ona prilično velika. RRA će podneti zahtev da se donese drugi akt kojim će naknade biti prepolovljene. Međutim, ukoliko se to ne prihvati, primenjivaće se važeći pravilnik - objašnjava Karadžić.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi