Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  List „Zrenjanin” i direktor plaćaju 300.000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 10. 2010.

Izvor: Dnevnik

List „Zrenjanin” i direktor plaćaju 300.000 dinara


Potvrđena presuda regionalnom nedeljniku


Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je prvostepenu presudu Višeg suda u Zrenjaninu kojom su regionalni nedeljnik “Zrenjanin” i njegov direktor i glavni i odgovorni urednik Dalibor Bubnjević osuđeni na novčanu kaznu od 300.000 dinara zbog povrede prava ličnosti.

Taj list je objavio tekst naslovljen s “Predrag Štiklica usmrćen hicima iz pištolja“, u kojem je navedeno da je ovaj Zrenjaninac, koji je ubijen 11. februara u blizini porodične kuće, pripadao grupi koja se bavila reketiranjem divljih taksista.

Familija pokojnog Štiklice tužila je zbog toga „Zrenjanin“, a sud u tom gradu je presudio da po 100.000 dinara bude isplaćeno Predragovoj supruzi Ljubici i njihovoj deci Ivani i Savi. Nakon odluke novosadskog Apelacionog suda, reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, saopštavajući da je sa zabrinutošću primilo vest o potvrdi prvostepene presude.“Bubnjevića i list ’Zrenjanin’ tužili su supruga i deca ubijenog Štiklice, zbog navodnih duševnih patnji koje su im prouzrokovane objavljivanjem teksta. Iako se oni ne pominju u tom tekstu, Viši sud u Zrenjaninu im je dao za pravo, a Apelacioni potvrdio presudu.

Sud je utvrdio i da tužioci nisu koristili zakonsko pravo na ispravku i odgovor, ali i ocenio da to ne umanjuje štetu koja im je naneta”, kaže se u saopštenju NUNS-a.Bubnjević i “Zrenjanin” će iskoristiti pravo na ustavnu žalbu, a NUNS će presudu protiv njih analizirati i predložiti Pravosudnoj akademiji da je uvrsti u program medijskog prava.

Ovakve presude, kako smatra NUNS, ograničavaju pravo na slobodno informisanje.Dalibor Bubnjević je ocenio da ovakvi sudski procesi prete da ugroze kontinuitet izlaženja najprodavanijeg regionalnog nedeljnika u Srbiji, kao i slobodu govora u Banatu.

– Smatramo da su nam ugrožena prava definisana Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, budući da nam se uskraćuje pravo na slobodu izražavanja, a koje predstavlja jedno od suštinskih osnova demokratskog društva. Podsećamo na to da Evropski sud za ljudska prava u predmetima u vezi sa štampom smatra da je prostor za slobodnu procenu države ograničen interesom demokratskog društva da obezbedi i održava slobodu štampe. U uslovima svetske ekonomske krize kažnjavati medije astronomskim nadoknadama pogubno je ne samo za poslenike javne reči već i za samu Srbiju – poručio je Bubnjević.

On je pozvao državnog sekretara u Ministarstvu pravde Slobodana Homena da bude agilan u zaštiti i novinara koji žive van beogradskog kruga „dvojke“, a koji su prepušteni sami sebi i volji pojedinaca.

– Ukoliko se ne stane na put praksi kojoj su izloženi lokalni i regionalni mediji u Srbiji, preti opasnost da Republikom zavlada medijski mrak. Da li neko svesno nastoji da ugasi „svetlo“? – zapitao se Bubnjević.
Ž. Balaban

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi