Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNS i NUNS: Obazrivo sa izveštavanjem o samoubistvima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2010.

Izvor: Politika

UNS i NUNS: Obazrivo sa izveštavanjem o samoubistvima


Da li i na koji način izveštavati o nečijem samoubistvu ili pokušaju samoubistva večita je novinarska dilema. Zbog objavljivanja takvih vesti mediji su često optuživani da inspirišu druge ljude na sličan postupak.

– To su događaji koji se teško skrivaju. Zato mediji kada javljaju o takvom događaju moraju da vode računa da tu osobu ne učine prepoznatljivom, odnosno da objavljuju samo inicijale, a na fotografijama da zamagle lik – kazao je za „Politiku” Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije i naveo nordijske zemlje kao izuzetak, odnosno kao primer društva u kojem postoji pravilo da samoubistvo nije vest.

– To je stvar njihove medijske tradicije. Ipak, ne postoji zemlja u svetu koja ne obaveštava kada neka javna ličnost oduzme sebi život. Samo u tom slučaju otkriva se puno ime i prezime – rekao je Brajović i naglasio da novinari, prilikom izveštavanja, treba da se klone glorifikacije žrtve i detalja tragedije.

Svetozar Raković, generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije, naglašava da, s obzirom na to da je reč o izuzetno osetljivim temama, treba biti veoma obazriv.


– Novinar mora imati na umu da je u pitanju nečija drama. Pored toga što se ne bi smelo objavljivati ime i prezime osobe koje je sebi oduzela život, ili pokušala da to učini, mora se voditi računa i o tome koliki prostor takva informacija zauzima – objasnio je Raković.

On takođe smatra da se identitet samoubice sme objavljivati samo kada je reč o javnim ličnostima. U tom slučaju, kako kaže Raković, reč je o događaju od javnog značaja, naročito ako su u pitanju političari.
V.M.D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi