Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ne vređajte „Zemunske novine“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 09. 2010.

Izvor: Danas

Ne vređajte „Zemunske novine“


Reagovanje

Pod naslovom „Vokabular Zemunskih novina“ u dnevnom listu Danas od 15. 9. 2010. godine, objavljen je tekst koji nisam najbolje razumeo (uostalom ja sam Zemunac), ali sam razumeo da se već u samom naslovu govori o Zemunskim novinama u negativnom i za mene uvredljivom kontekstu.

Autor je po mom shvatanju hteo da kaže kako „Zemunske novine“ imaju neki poseban oblik (vokabular) komunikacije što me sa jedne strane veoma raduje, jer sam kao Zemunac oduvek želeo da se razlikujem od ostalog dela sveta, a kao zemunolog tvrdim da se svet deli na Zemunce i ostale. Međutim, ne sviđa mi se kada me optuže za nešto što nisam uradio, pa makar i bilo dobro.

Na mesto zamenika glavnog i odgovornog urednika došao sam leta 2008. godine i mojim imenovanjem sam u „Zemunskim novinama“ postavio jasan i nedvosmislen kodeks pisanja koji je pre svega morao da bude u skladu sa Minhenskom deklaracijom o dužnostima i pravima novinara, a kao člana UNS-a i sa postojećim normama i Kodeksom novinara Srbije. Od tada pa do danas u „Zemunskim novinama“ nije objavljena nijedna uvreda, insinuacija po bilo kojoj osnovi i na bilo čiji račun (dokaz je da od tada ne postoji nijedan sudski proces ili javni verbalni sukob), a ni blizu ovako ciničan naslov kakav je objavljen u vašim novinama.

Naravno, ovo je izrekao čitalac pod argumentom „Reagovanje“, ali sve to vas ne opravdava da uz pomoć čitaoca diskvalifikujete kolege iz drugih novina i verujte, i mi imamo čitaoce sa raznim vokabularima, ali ovako nešto ne radimo. Možda ne znam nešto što vi znate ili sam neinformisan, ali sam se osetio veoma uvređenim i stoga vas molim za objašnjenje ili da ovaj tekst objavite u celosti i proporciji sa prethodnim. Priznajem sud časti koji postoji u udruženju novinara i ovaj tekst ujedno šaljem Udruženju novinara Srbije.

Miloje Jovanović Miki, zemunolog i zamenik glavnog i odgovornog urednika „Zemunskih novina“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi