Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Raskid ugovora sa VAC?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 03. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Raskid ugovora sa VAC?


Za celokupnu kuću "Dnevnik" bilo bi najbolje da se ugovor sa VAC-om raskine i da se ona ponovo objedini u jedno preduzeće čiji osnivač bi, kao i ranije, bila Skupština Vojvodine, i koje bi, ponovo, bilo u službi svih građana pokrajine - kaže, za "Novosti", predsednik sindikata "Dnevnik holdinga" Steva Tomin.

- Od 2003, kada je formiran "Dnevnik Vojvodina pres", u kojem je naše 45, a VAC-ovo 55 odsto kapitala, stalno nas "muljaju". Obećavali su popravku starih i donošenje novih mašina, ali ništa od toga nije realizovano. Nisu, kako su se ugovorom obavezali, preuzeli između 80 i 100 radnika štamparije, ne isplaćuju preostalih milion i po evra za socijalni program - obrazlaže Tomin stav oko 400 radnika "Dnevnik holdinga". Većini njih, dodaje naš sagovornik, radni staž nije povezan još od 2005, plate ne primaju mesecima, a od početka ove godine nemaju ni zdravstveno osiguranje.

- Situacija je stvarno očajna! Mi apelujemo da se ovome stane na kraj, da VAC najzad ode iz "Dnevnika", da svi, kao nekada, postanemo jedna kuća, da svi, s ponosom, ponovo budemo "dnevnikovci". Mi smo uvereni da je ponovno preuzimanje jedinstvenog "Dnevnika" od Skupštine Vojvodine najbolji izlaz, ali i realna opcija - dodaje Tomin.

Ovakav stav biće suština i sva tri predloga sa kojima će, početkom ove sedmice, pred predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i pokrajinskog sekretara za informisanje Anu Tomanovu-Makanovu, izaći v. d. direktora "Dnevnik holdinga" Jasmina Mašulović.

- O detaljima tih predloga zasada ne mogu da govorim, ali se svi svode na to da list "Dnevnik" mora da se, da tako kažem, vrati kući, jer je on srce celog sistema. I da se, tako, zaštiti javni interes svih građana u oblasti informisanja - kaže Mašulovićeva.

Od toga koji od njenih predloga će dobiti podršku vojvođanskog vrha, zavisiće, dodaje Mašulovićeva, i u kom pravcu će ići eventualni nastavak pregovora sa VAC-om. To bi, inače, na predlog Nemaca, moglo da se dogodi 29. marta ili 20. aprila.

Kao suvlasnik "Dnevnik Vojvodina presa", "Dnevnik holding" je, inače, od tog preduzeća ovih dana službeno tražio zvaničan izveštaj o finansijskom poslovanju u 2009. Službe zajedničkog preduzeća su, međutim, odgovorile da nisu ovlašćene za davanje takvih podataka!

- Prethodnih godina o tome smo se obaveštavali na sednicama Skupštine "Dnevnik Vojvodina presa", čiji članovi su direktor i predsednik UO "Dnevnik holdinga" - kaže Savo Dobranić, prethodnik Mašulovićeve na mestu prvog čoveka "Dnevnik holdinga".

Kako je moguće da akcionar sa 45 odsto vlasništva ne može da dobije izveštaj  to nikom nije jasno. A niko to dosad glasno nije ni pitao. Teško je, dodaje Dobranić, objasniti zašto je "Dnevnik Vojvodina pres", praktično sve vreme od osnivanja poslovao sa gubicima čija ukupna vrednost je premašila 200 miliona dinara.

- Prihodi od oglasa su uvek bili veliki, a VAC je tvrdio i da je u zajedničko preduzeće "upumpao" čak tri miliona evra. Zaista ne znam da li je to tačno i gde je onda taj novac otišao? - veli on.

Biće zanimljivo videti kakav će se ovde rasplet dogoditi, jer je, prema rečima svih sagovornika, ovo jedna od promašenih privatizacija. Nije više, kako reče direktorka Mašulović, u pitanju samo ekonomska računica "nego je ugrožen sistem javnog informisanja" u Vojvodini.Vlada Bojana Pajtića je na potezu.

Antrfile : Ne povlačite tužbu

Savo Dobranić apeluje i da se tužba "Dnevnik holdinga" pred sudom u Esenu za neplaćenu zakupninu prostora u zgradi nikako ne povlači, a VAC insistira uporno da se to učini.

- Tužbu smo podneli jer su, krajem 2006. godine, samoinicijativno prestali da plaćaju 15.000 evra mesečno, na šta su po aneksu ugovora o zakupu bili obavezni. Dug se nagomilao na oko 500.000 evra - precizira Dobranić.

Đ. V.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi