Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prve žalbe pred Savetom za štampu u četvrtak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 09. 2011.

Izvor: Danas

Prve žalbe pred Savetom za štampu u četvrtak

Za prvih desetak dana, otkako je Savet za štampu počeo sa radom u Srbiji, Komisiji za žalbe ovog tela pristigle su dve žalbe na sadržaje u štampanim medijima, kaže za Danas Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu.

Prema njenim rečima, žalbu je uputila jedna nevladina organizacija, dok je „autor“ drugo privatno lice. 


Prva sednica na kojoj će se razmatrati pristigle žalbe zakazana je za četvrtak. Novakovićeva navodi da je u slučaju žalbe nevladine organizacije reč o otkrivanju identiteta žrtava nasilja u porodici u jednom tekstu, što nije u skladu sa Kodeksom novinara Srbije.

Druga žalba, kako kaže, odnosi se na nešto što još nije ni objavljeno, za šta autor žalbe traži da Savet za štampu preventivno deluje, za šta ovo telo nema ovlašćenja.

Naime, reč je o objavljivanju crne liste trgovaca, koju je najavilo jedno od udruženja za zaštitu potrošača. Podsetimo, osnivači prvog samoregulatornog tela za štampane medije u Srbiji koje će brinuti o poštovanju Kodeksa novinara su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija i Lokal pres.

Komisiji za žalbe Saveta za štampu mogu se uputiti žalbe samo za sadržaje koji su objavljeni u poslednja tri meseca i to u medijima koji su se priključili Savetu.

Komisija će odlučivati o žalbama na konkretne tekstove i fotografije objavljene u novinama, kao i na tekstove, fotografije i audio zapise na veb-sajtovima novina i magazina članica. Prihvataju se samo žalbe onih koji su direktno povređeni objavljenim tekstom ili fotografijom ili žalbe podnete uz njihovu pismenu saglasnost.

Žalbu mogu da podnesu i pojedinac i institucija, lično ili preko pravnog zastupnika, isključivo elektronskom poštom ili pisanim putem. Ukoliko Komisija proceni da je došlo do povrede Kodeksa novinara, pokrenuće postupak, a odluka o tome da li je prekršen Kodeks novinara treba da bude doneta u roku od 45 dana od podnošenja žalbe.

Ukoliko zaključi da je povređen Kodeks, medij koji je objavio sporni sadržaj mora da objavi odluku Komisije.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi