Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabić kažnjava državu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 07. 2011.

Izvor: Politika

Šabić kažnjava državu

Novčane kazne zbog nedavanja informacija od javnog značaja za ministarstva finansija, poljoprivrede, Državno veće tužilaca...



Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izrekao je za godinu dana 20 kazni od po 180.000 dinara i 44 kazne od po 20.000 dinara organima vlasti zbog neizvršavanja naloga poverenika da dostave tražene informacije.

– Među njima su i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Državno veće tužilaca, javni servis RTS, grupe javnih preduzeća – Elektroprivreda Srbije, Srbijagas, Železnice Srbije... – kaže Rodoljub Šabić za „Politiku”.

Neke od ovih institucija, poput Ministarstva životne sredine i Ministarstva finansija – Uprave za sprečavanje pranja novca, ni posle izrečene prve novčane kazne nisu omogućile pristup informacija povereniku, pa su kažnjene iznosima od 180.000 dinara. U ovoj grupi našli su se i JP Železnice Srbije, JP Srbijagas, Viši sud u Beogradu, Telekom Srbija, JP Elektroprivreda Srbije, Republički zavod za statistiku, Narodna banka Srbije, Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, ZOO vrt Palić, KPZ Sremska Mitrovica...

– Poverenik u postupku izvršenja može izreći dve, odnosno više kazni ali njihov ukupni iznos ne može preći 200.000 dinara i time su njegova ovlašćenja iscrpljena – kaže Šabić.

On objašnjava da je, kao poverenik, ovlašćen da izrekne samo kazne organu vlasti, pravnom licu, a ne i odgovornim fizičkim licima, iako je nepostupanje po odluci poverenika zakonom kažnjiv prekršaj.

Kazne fizičkim licima mogu biti izrečene u prekršajnom postupku za čije pokretanje je ovlašćeno Ministarstvo za državnu upravu. Novac od kazni se, po rečima našeg sagovornika, ne uplaćuje u budžet poverenika pa zato i nema preciznu evidenciju.

Prema nešto ranije dobijenim podacima od Uprave za trezor Ministarstva finansija, objašnjava Šabić, ukupan iznos naplaćenih kazni po nalozima poverenika je 2.325.900 dinara.

Kako objašnjava naš sagovornik, doneto je 103 zaključka o dozvoli izvršenja rešenja, a u 78 slučajeva nekad pre a nekad tek posle izricanja kazne, organ vlasti je postupio po nalogu.

– U preostalim slučajevima, po zakonu, vlada bi primenom prinudnih mera trebalo da obezbedi izvršenje, ali ni u jednom od takvih slučajeva vlada još nije preduzela nikakvu prinudnu meru – ističe Rodoljub Šabić.

Od pomenutih institucija najčešće su tražene informacije o raspolaganju javnim novcem i javnim resursima, raznim oblicima budžetskih rashoda, ili javnim nabavkama.

– Podaci koji nastaju u radu i u vezi sa radom organa vlasti nisu vlasništvo tih organa, oni su unapred plaćeni novcem poreskih obveznika, građana i građani imaju pravo da ih znaju. To pravo je pretpostavka za ostvarivanje niza drugih prava a i za demokratsku kontrolu vlasti i efikasniju borbu protiv korupcije – napominje Šabić.

D. Ivanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi