Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kosovski hakeri ponovo napadaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 07. 2011.

Izvor: Politika

Kosovski hakeri ponovo napadaju

Tokom jučerašnjeg dana nepoznate osobe, koje sebe nazivaju hakerima „Republike Kosovo“, napale su sajt Regionalne radio-televizije Novi Pazar.

 

Na naslovnu stranicu sajta, u jednom trenutku, bile su postavljene, jedna do druge, zastave Albanije i Kosova, kao i tekst na engleskom jeziku „Kosovo je nezavisno! Morate da priznate nezavisnost Kosova“.

Stručnjaci veb tima Regionalne radio-televizije Novi Pazar, uz podršku internet provajdera, u rekordnom roku su deblokirali sajt i vratili ga u prvobitno stanje.

U saopštenju koje je potpisao Edo Čelebić, urednik programa RTV Novi Pazar, kaže se da je napad na sajt najavljen prekjuče kada su kosovski hakeri na naslovnu stranicu postavili tekst na kojem je pisalo „RKH je bio ovde, ne zaj... te se s nama“.

– Računajući dva poslednja napada na naš sajt, ovo je šesti pokušaj obaranja zvanične internet stranice RTV NP. Napadi na naš sajt počeli su od decembra 2010. od kada beležimo konstantan rast posećenosti. Sajt www.rtvnp.rs je trenutno najposećeniji sandžački sajt, preko kojeg se dnevno o događajima u ovom delu Srbije informiše nekoliko hiljada ljudi. Regionalna radio-televizija Novi Pazar zahvaljuje se posetiocima na iskazanom strpljenju i solidarnosti, a provajderu Orion telekom na konstantnoj podršci – kaže se u saopštenju.

U poslednjih nekoliko godina, kosovski hakeri sve češće napadaju sajtove u Srbiji. Najčešći slučajevi svakako su napadi hakera na sajtove državnih institucija i javnih ustanova koji su konstantni, ali se pokazalo da su intenzivniji nakon određenih političkih događaja i odluka.

Napadi hakera s Kosova na sajtove u Srbiji bili su, na primer, učestali posle iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde u Hagu o nezavisnosti Kosova. Prošle godine je šef kancelarije Vlade Srbije za medije Milivoje Mihailović rekao da se broj napada na sajtove državnih institucija meri stotinama i hiljadama.

Stručnjaci, međutim, smatraju da napadi hakera ne mogu da proizvedu ozbiljnije probleme, odnosno da su štete takvih napada minimalne. Na taj način samo se izmene naslovne strane i ne postoje mogućnosti da se nanesu štete kada je reč o funkcionisanju sajtova.

Česti napadi hakera, ipak, pokazuju da se sajtovi državnih institucija ne održavaju dovoljno i ne ažuriraju često.

Inače, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu tokom prošle godine podneto je svega šest krivičnih prijava zbog obaranja sajtova, odnosno izvršenja krivičnog dela neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, kod kojih se kao radnja izvršenja javlja preuzimanje, gašenje ili ometanje rada internet sajtova.

Problem je što se veliki broj napada ni ne prijavljuje. Naročito ne prijavljuju pravna lica koja se bave računarskim tehnologijama i imaju kapacitete da sami reše nastale probleme i otklone štetne posledice. Međutim, to nije dobro, jer onda tužilaštvo ne može uspešno da vodi krivične postupke u vezi sa ovakvim krivičnim delima i time postigne Krivičnim zakonom predviđene efekte prevencije.

D. T.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi