Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novac programima, a ne poslušnima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 03. 2011.

Izvor: Pregled

Novac programima, a ne poslušnima

Održan okrugli sto „Lokalni mediji - između privatizacije i državne pomoći“




Zbog nedostatka sredstava, nezavisnost medija u Srbiji ozbiljno je ugrožena, a situacija je posebno teška na lokalnom nivou.

Zbog različite vlasničke strukture medijske kuće su dovedene u neravnopravan položaj, a izlaz treba pronaći u finansiranju javnog interesa i programskih sadržaja, umesto finansiranja pojedinih medijskih kuća, rečeno je na okruglom stolu pod nazivom „Lokalni mediji - između privatizacije i državne pomoći“, koji je Misija OEBS-a u Srbiji organizovala u niškom Medija centru.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić izjavio je da medijsko tržište u Srbiji ne funkcioniše jer je krajem 2007. godine zaustavljen proces privatizacije medija, tako da sada postoji trovlašće - imamo medije koji su privatno vlasništvo, opštinske i one koje finansiraju nevladine organizacije.

„Nezavisno društvo novinara Vojvodine zalaže se za jednake šanse za sve medije, a to će se postići samo ako sredstvima poreskih obveznika prestanu da se finansiraju pojedine medijske kuće, i pređe na finansiranje programskih sadržaja. Sada se iz opštinskih kasa finansira poslušnost, i ti mediji postaju opštinske pres službe. Ove predizborne godine sigurno će biti povećana izdvajanja za medije, ali to je samo dalje odlaganje rešenja agonije koja je našu profesiju dovela do prosjačkog štapa“, rekao je Gruhonjić.

Za finansiranje javnog interesa umesto finansiranja pojedinih medijskih kuća založio se i potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić.

„Novcem koji je prikupljen od poreskih obveznika pojedini mediji u Srbiji takmiče se s medijima koji takvu pomoć ne dobijaju. Zbog sve težeg obezbeđivanja sredstava na tržištu, pojedine medijske kuće okreću se lokalnim budžetima i pokušavaju da se o njih 'okače', a to odgovara političarima, jer tako ostvaruju veći uticaj.

Izlaz iz ovakve situacije treba tražiti u jednom ozbiljnom rezu i celokupnoj promeni mehanizma finansiranja medija. Umesto da se novac poreskih obveznika izdvaja za javna preduzeća koja se bave informisanjem, treba preći na finansiranje projekata koji su od javnog interesa“, izjavio je Janjić.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković izjavio je da odluku o tome koji će se medijski projekti finansirati iz državne kase treba prepustiti komisiji u čijem sastavu ne bi smeli da se nađu političari.

„U komisiji bi morali da se nalaze ljudi iz struke, iz nevladinih organizacija i drugih ustanova i institucija, kao što je to slučaj i u svetu. Mogućnost da se jave na konkurs za dodelu sredstava treba dati svim medijima, a rezultati moraju da budu javni, da bi se tačno znalo ko je i zbog čega dobio sredstva, a iz kojih razloga neko drugi ih nije dobio“, rekao je Mirković.

Direktor niškog „Siti radija“ Dragan Kostić istakao je da gradska vlast u Nišu svake godine izdvaja određenu sumu za finansiranje medija, ali da nema javnog poziva niti tendera za dodelu ovih sredstava, tako da je nepoznanica kako se ova sredstva dele.

„U 2009. godini iz gradske kase je izdvojeno 35 miliona dinara za Nišku televiziju i 20 miliona za ostale medije, u 2010. godini NTV je dobila 40 miliona dinara, ostali mediji 17,7 miliona, a ove godine je za NTV planirana pomoć od 44 miliona, a za 'informisanje javnosti' 16 miliona. Nema podataka kako su potrošena sredstva u prethodne dve godine, a ne znamo kako će biti deljena ove godine. Obraćali smo se gradonačelniku i tražili odgovor na ovo pitanje, ali ga nismo dobili“, rekao je Kostić.

Urednik informativnog programa RTV 5 u Nišu Goran Panajotović istakao je da je u Srbiji problem ne samo da novac dođe do medijskih kuća, već i da taj novac dođe do onih koji čine medije - do novinara.

Antrfile : Novinari - ugrožena vrsta


Predsednik Udruženja novinara Srbije Petar Jeremić izjavio je da su novinari u Srbiji proteklih godina osiromašili i došli u situaciju da ne mogu da prežive od svojih primanja.

„Stanje je posebno teško u unutrašnjosti, mada se to u Beogradu još ne shvata. Rad novinara u unutrašnjosti je manje vrednovan, a pri tom im je teže da rade jer se u manjim sredinama svi poznaju i veće su šanse da im se nešto desi“, rekao je Jeremić.

Biljana Ljubisavljević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi