Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Podržavamo da zaposleni budu većinski vlasnici i nudimo finansijsku pomoć
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 09. 2010.

Izvor: Dnevnik

Podržavamo da zaposleni budu većinski vlasnici i nudimo finansijsku pomoć

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić o sudbini lista „Dnevnik”



Povodom najave u nekim medijima da će Vlada Vojvodine na svojoj jučerašnjoj sednici zauzeti stav o ponudi nemačkog medijskog koncerna VAC da svoj većinski udeo od 55 odsto vlasništva u preduzeću „Dnevnik Vojvodina pres“, koje izdaje list „Dnevnik“, pokloni radnicima tog preduzeća, predsednik Vlade APV Bojan Pajtić za naš list kaže da se na jučerašnjoj sednici o tome nije raspravljalo, ali da postoji stav o ovoj ponudi VAC-a.

– Mi smo zauzeli stav i pre ove sednice, još pre nekoliko dana, i očekujem da je taj stav već i prenet predstavnicima sindikata i rukovodstva „Dnevnika“. Pokrajinska skupština prenela je osnivačka prava nad svim glasilima na jezicima nacionalnih zajednica u stoprocentnom iznosu na nacionalne savete i sigurno da nema nikakvog razloga da bude protiv toga da 55 odsto akcija pripadne zaposlenima „Dnevnika“, odnosno onima koji proizvode i koji su nosioci aktivnosti u tim novinama – kaže Pajtić, i pojašnjava da je ovo njegov stav kao predsednika Vlade i resorne potpredsednice, kao i stav ljudi iz Holdinga „Dnevnik“ s kojima su razgovarali.

– Naša inicijativa i naš predlog za upotpunjavanje ovog aranžmana je da Vlada Vojvodine u naredne dve godine mesečno obezbeđuje pet miliona dinara da bi se obezbedio kvalitet tih jedinih dnevnih novina na srpskom jeziku u Pokrajini. Time bi se dala podrška i kvalitetu rada i kvalitetu života zaposlenih u listu „Dnevnik“, jer znamo da je standard prilično nizak. Osim toga, nudimo jedan aranžman koji će zaštiti zaposlene, a to je da u narednih deset godina ne bude prometa akcija jer ne želimo da se sutradan tih novina dočepa neko iz kriminogenih krugova, ili neki vlasnici sumnjivih kapitala, što smo do sada viđali.

Bojan Pajtić ukazuje i na to da je „prirodan deo aranžmana“, da bi se obezbedila dalja uska saradnja i dalja podrška novinama, da se obezbedi ono što su i dosadašnja minimalna prava Pokrajine kao osnivača, a to je da predlagaže zamenika direktora, odnosno glavnog i odgovornog urednika lista „Dnevnik“, što je inače nešto što se podrazumeva s obzirom na to da je pravo Pokrajine na 45 odsto vlasništva.

– Dakle, predložili smo neke dopunske mere koje će omogućiti „Dnevniku“ da stane na noge u finansijskom smislu, zaposlenima da bolje žive i mere koje će omogućiti da se sutra tih novina ne dočepa neko ko ne bi trebalo, odnosno da u narednih deset godina ne bude prometa akcija, a da pravo preče kupovine ima Pokrajina. Nama najviše odgovara da zaposleni i ostanu vlasnici akcija, ali ako bi sutra neko želeo da svoje akcije pusti u promet, da zaštitimo novine. Mislim da je i „Dnevniku“ važno i da se standard poboljša i da se ostvari ta vrsta saradnje o kojoj sam govorio jer imamo i zakonsku obavezu da rad pokrajinskih organa bude javan. Nema ničeg logičnijeg i prirodnijeg nego da se ta javnost obezbedi i preko novina koje imaju vojvođanski karakter i koje su dnevne, tako da u tom smislu imamo ne samo formalno opravdanje da damo finansijsku podršku „Dnevniku“ nego i formalnu obavezu da obezbedimo da naš rad bude dostupan javnosti.

Antrfile : Zašto da ne?

– Mi ne želimo zaposlenima da osporimo pravo na 55 odsto učešća jer su oni bili nosioci razvoja lista i najviše su u taj list dali. U ovoj zemlji smo imali i takve privatizacije gde je zaposlenima dodeljivan deo vlasništva nad preduzećem pa zašto to ne bi bio slučaj i u „Dnevniku? – ističe Bojan Pajtić.
Vesna Čekić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi