Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SOS kanal se žali na odluke RRA i RATELA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 07. 2010.

Izvor: Politika

SOS kanal se žali na odluke RRA i RATELA

Spor između SOS kanala i nadležnih republičkih organa, koji traje četiri godine, razmatraće i Evropska komisija u Srbiji.



Naime, njima se obratio Dragiša Kovačević, direktor i vlasnik SOS kanala, zbog nesuglasica s Republičkom radiodifuznom agencijom (RRA) i Republičkom agencijom za telekomunikacije (Ratel) oko dodeljene frekvencije za emitovanje programa.

U Evropskoj komisiji potvrđuju da su primili žalbu, kao i da su od Kovačevića zatražili dodatne informacije i počeli sa obradom žalbe. Da podsetimo, na konkursu SOS kanal je, za područje Beograda, 2006. godine dobio frekvencije na 29, 36. i 38. kanalu. Odmah po puštanju predajnika u rad uočene su na 36. kanalu (koji pokriva 80 odsto planirane teritorije) smetnje od strane državne televizije Rumunije.

– Molbe da se problem reši poslao sam odmah nadležnim agencijama. Tek naredne godine smo dobili odgovor da problem s kojim se suočava naš kanal nije u nadležnosti RRA, već je za to zadužen Ratel. Kako sam ja ugovor potpisao sa RRA njih smatram i odgovornim – govori Kovačević i dodaje da je nakon izvesnog vremena Ratel obavio merenje i u svom izveštaju potvrdio „smanjenje upotrebnog polja njihove stanice”.

Pošto problem nije rešen, SOS kanal je pokrenuo tužbu pred Privrednim sudom februara 2008, a do sada je održano desetak ročišta.U međuvremenu su, navodi Kovačević, predstavnici Ratela promenili mišljenje i naveli da SOS kanal ne emituje program dovoljnom snagom.

– Međutim, tehnička služba RTS koju smo angažovali, utvrdila je da postoje smetnje zbog rumunske nacionalne televizije – ističe direktor SOS kanala. Srboljub Bogdanović, portparol RRA, potvrdio nam je da je SOS kanal od RRA na konkursu dobio regionalnu dozvolu za emitovanje programa za područje Beograda, koja mu je kasnije oduzeta „zbog toga što nije plaćao zakonom propisanu naknadu za frekvenciju, a pokrenut je i postupak prinudne naplate”.

– Zbog te situacije SOS kanal se obratio sudu tužbom protiv RRA i Ratela, a takođe se obratio i zaštitniku građana. Zaštitnik građana je našao da je u konkretnom slučaja RRA postupila u skladu s propisima – pojasnio nam je Bogdanović i dodao da je u okviru postupka pred sudom naloženo veštačenje takozvanih štetnih smetnji na frekvenciji koja je bila dodeljena SOS kanalu i taj postupak je u toku. Takođe, RRA je donela odluku o gašenju frekvencije SOS kanala. U Ratelu navode da je u toku veštačenje takozvanih štetnih smetnji na frekvenciji koja je SOS kanalu dodeljena 2006. godine na konkursu RRA.

– U međuvremenu je SOS kanalu oduzeta dozvola za emitovanje programa zbog neizmirenja naknada za frekvenciju – ističu u Ratelu.
V. Dugalić – B. Mališ

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi