Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  „Ugovor sa VAC-om postoji"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 06. 2010.

Izvor: Alo!

„Ugovor sa VAC-om postoji"

Većinski vlasnik „Novosti“ potvrdio za Alo vezu sa nemačkom firmom





Milan Beko, većinski vlasnik „Večernjih novosti“, potvrdio je za „Alo!“ da je sa VAC-om sklopio ugovor o preuzimanju „Novosti“, ali smatra da nemačka kompanija nije postupila u skladu s tim dogovorom.

Analitičari, međutim, ocenjuju da za novonastalu situaciju u slučaju preuzimanja tog srpskog lista odgovornost snose državne institucije, koje su godinama ignorisale nameru VAC-a da legalnim putem dođe do većinskog paketa akcija.

Ugovorom sa VAC-om obavezao sam se da u javnost ne iznosim detalje u vezi s tim poslom. Zbog toga vam ne mogu ništa više reći od onoga što je navedeno u saopštenju advokatske kancelarije iz Beograda - izjavio je Beko za „Alo!“.

Podsetimo, advokatska kancelarija Bekove firme „Ardus“, koja je vlasnik udela u Kompaniji „Novosti“, tvrdi da nemačka kompanija želi na prevaru da preuzme „Novosti“. Pravni zastupnici fi rme „Ardus“ saopštili su da je VAC u Beču, „na prevaru i mimo zakonskih propisa, od jedne advokatske kancelarije, bez ikakve dokumentacije, upisao da preuzima kompletnu fi rmu ‚Ardus‘, pa samim tim i 24,9 odsto akcija ‚Novosti‘“.

Ovu izjavu Bekovih advokata demantovao je Peter Lange, član uprave nemačke medijske grupa VAC.

VAC je te akcije za veću svotu novca kupio još pre više od dve godine. Prenos dokumenata za preuzimanje „Ardosa“, koji smo tek sada realizovali, bio je spreman i predviđen još 2008. godine. Jedini razlog što smo tada odložili preuzimanje „Ardosa“ bilo je to što smo morali da sačekamo dozvolu za investiranje u „Večernje novosti“ od srpske antimonopolske komisije - rekao je Lange.

On je naveo da je VAC dva puta pokušao da obezbedi pomenutu dozvolu od Antimonopolske komisije Srbije, prvi put zahtevom iz januara 2009. i novim, drugim zahtevom, iz januara 2010. godine. Kako se Antimonopolska komisija nije oglasila ni nakon prvog, a ni nakon drugog zahteva, uprava VAC-a primenila je pravilo Evropske antimonopolske komisije koje važi i za Srbiju, prema kojem Antimonopolska komisija ima četiri meseca da odgovori na određeni zahtev. Ukoliko u datom roku ne dostavi službeni pisani odgovor, zahtev se posle četiri meseca tretira kao da je odobren, objasnio je Lange.

U Komisiji za zaštitu konkurencije, „Alo!“ juče nije uspeo da dobije komentar na tvrdnje Langea, pošto je predsednica Komisije, kako nam je rečeno, zbog službenog puta odsutna do petka. Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije, međutim, smatra da su u ovom slučaju zakazale domaće institucije, koje su stranog investitora dovele u neprijatnu poziciju i naneli štetu ugledu srpske privrede.

Ako im institucije ni nakon dve godine nisu odgovorile na zahtev i ako se oni povlače zbog toga, onda je to loše za Srbiju. Ovaj slučaj pokazuje da je sprega kriminala i vlasti došla do izražaja i onemogućila investitorima transparentnu prodaju - ocenio je Šuković za „Alo!“, ne sumnjajući da VAC ima pravno pokriće za preuzimanje akcija „Novosti“.

Antrfile: Hombah: Ispunićemo Dinkiću želju

Bodo Hombah, direktor VAC-a, saopštio je juče da će ta grupa „sa zadovoljstvom ispuniti želju gospodina Dinkića“, koji je preko „Novosti“ poručio da nemačkoj medijskoj kompaniji treba javno zabraniti da se vrati u Srbiju.

„To bi išlo mnogo brže ukoliko bi srpskom tajkunu čije ime, u skladu sa ugovorom, ne smem da navedem, naložio da nam vrati naš novac za kupovinu akcija Novosti“, navodi Hombah. „Tada ne bismo morali da firme, kod kojih se akcije nalaze u skladu sa zakonima i potpisanim ugovorima, registrujemo na nas“, objasnio je Hombah u saopštenju medijske grupe VAC. „Odlučili smo da odemo, ali nećemo dozvoliti da nas opljačkaju“, zaključio je Hombah.

S. Đ. - R. F.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi