Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ambasador Mas: Nemam razumevanja za Dinkića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 06. 2010.

Izvor: Pres

Ambasador Mas: Nemam razumevanja za Dinkića

Beograd - Nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas izjavio je da „nema razumevanje za izjavu ministra ekonomije Mlađana Dinkića da nemačka kompanija VAC treba da ode iz Srbije i da se više ne vrati“.



- Još manje mogu da razumem tu izjavu ako se uzme u obzir da VAC u Srbiju ulaže preko zajedničkog preduzeća sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i da ta banka godišnje investira između 400 i 500 miliona evra u Srbiji. Ako se tom zajedničkom preduzeću kaže da ode i da se ne vrati, onda nemam razumevanja za to - rekao je Mas posle otvaranja konkursa „Dobro došli u Nemačku“, u okviru kojeg će 60 studenata boraviti dve nedelje u Nemačkoj.

Na pitanje zašto je VAC sarađivao sa ljudima sa poternica kakav je Stanko Subotić Cane i „kontroverznim biznismenima“, Ambasador Mas kaže da nije upućen u detalje.

- Moj posao kao ambasadora nije da neko nemačko preduzeće „operem“ u svim pojedinostima njegovog poslovanja. Za mene je zabrinjavajuće to što sam tri godine u Srbiji radio na tome da se u Nemačkoj stvori slika o Srbiji kao zemlji koja privlači investitore, a da se onda povlači jedan od pet najvećih nemačkih investitora. Prema mojim informacijama, VAC je uložio više od 100 miliona evra u Srbiji. U tom kontekstu, imam malo razumevanja za izjave Dinkića čiji je zadatak kao ministra ekonomije da promoviše strane investicije - rekao je Mas.

Povodom ove izjave nemačkog ambasadora potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže za Press da ceni ambasadora Masa i razume da je njegov zadatak da štiti firme koje dolaze iz Nemačke.

- Ali moj zadatak je da štitim pre svega srpske interese. Svako treba da radi svoj posao. Najveći broj investitora iz Nemačke je zadovoljan u Srbiji i mi smo zadovoljni njima, nažalost, VAC je izuzetak - navodi Dinkić.

Dinkić je prošle nedelje prvo izjavio da kompaniji VAC treba „zabraniti povratak na srpsko tržište“, ukoliko je tačno da oni pokušavaju „zakulisno da preuzmu ‘Novosti’“. On je potom izjavio i da je „VAC na tržištu Srbije nije bila dobar investitor“ i da oni nisu poslovali na transparentan način u Srbiji.

Antrfile: VAC gubi 60 miliona €

Dnevnik „HamburgerAbendblat“ piše da će VAC moći da spase„najviše polovinu od120 miliona evra kolikoje uložio u Srbiju“ Zbog odlaska VAC novac će izgubiti i EBRD, koji je 2008. uložio 40 miliona evra u poslove VAC u istočnoj i jugoistočnoj Evropi EBRD tvrdi da neće imati gubitak zbog VAC, ali odbija da otkrije koliko je tačno novca uložio u aktivnosti VAC u Srbiji

Direktor EBRD je Tomas Mirou, bivši kandidat za gradonačelnika Hamburga i partijski prijatelj šefa VAC Boda Hombaha

Lange: Prodaćemo „Novosti“ posle preuzimanja

Predstavnik VAC za Srbiju Peter Lange izjavio je da će njegova kompanija prodati nešto više od 62 odsto akcija „Večernjih novosti“ posle preuzimanja. On kaže i da će VAC prodati akcije u svim novinama („Politika“, „Dnevnik“), uključujući i „Štampa sistem“. Lange nije želeo da precizira kome je VAC platio za preuzimanje akcija, ali je naveo da se radi o jednom „srpskom poslovnom čoveku koji ima funkciju da radi kao posrednik“. Lange je priznao da je sarađivao sa Stankom Subotićem Canetom, ali je saradnja prekinuta kad je Subotić dospeo na poternicu Interpola.

E. P.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi