Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "Krše se novinarski kodeksi"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2014.

Izvor: Beta, B92

"Krše se novinarski kodeksi"

Iako su mediji puni primera drastičnih kršenja novinarskih kodeksa i etičkih i moralnih normi takvi slučajevi retko dolaze do komisije za žalbe Saveta za štampu.

Na konferenciji za novinare Saveta za štampu, članica Komisije za žalbe Tamara Skroza je rekla da je to telo u proteklom periodu razmatralo 23 žalbe, što je manje ili više uobičajen priliv ali da su ti slučajevi "obične limunade" u odnosu na ono što se dešavalo u javnosti.

"U medijima se krše ne samo zakonske i profesionalne norme i kodeksi već i elementarno kućno vaspitanje", rekla je Skroza ali i ponovila da takvi slučajevi retko stižu do komisije.

Ona je kao primer navela ponašanje jednog dela medija u slučaju otmice i ubistva devojčice Tijane Jurić, koji su detaljno opisivali na koji način je ona mučena i ubijena, koji su proganjali i porodicu osumnjičenog za ubistvo, ucenjivali oca devojčice i nagoveštavali da će osumnjičenog za ubistvo u zatvoru silovati za kaznu ostali zatvorenici.

Tamara Skroza je navela da se često dešava i da se pojedini novinari prilikom obradjivanja neke teme ne postavljaju objektivno već u posao ulaze sa čvrsto usvojenim stavovima i od sagovornika zahtevaju da svojim izjavama samo potvrdi ono što oni žele da kažu.

Kao primere takvog ponašanja novinara ona je navela pisanje o navodnoj vojnoj obuci dece u kampu jedne zilotske verske organizacije i o jednom, po svemu sudeći, homoseksualnom paru muškaraca u inostranstvu koji je preko surogat majke dobio dete.

Predsedavajući komisije Petar Jeremić podsetio je da Savet za štampu ima pravo da izrekne javno upozorenje zbog kršenja kodeksa čak i medijima koji nisu prihvatili da budu pod jurisdikcijom saveta.

On je kao primer naveo negativno pisanje lista Tabloid o novinarima srpske redakcije drugog kanala Radio-televizije Kosova, koje je Savet za štampu osudio, a nakon čega je u imejlu iz tog lista osoba koja se predstavila kao zamenik glavnog urednika poslala poruku: "J...ćemo vam mater!"

Generalna sekretarka Saveta Gordana Novaković rekla je da se često dešava da urednik medija koji je prekršio kodeks odbije da objavi tu odluku Saveta ili je objavi u skraćenom obliku i na neodgovarajućem mestu, pa tako podnosilac žalbe ne dobije očekivanu satisfakciju.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

15.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 18:28

imate novog gazdu

Sad ce sve to da razjasni Diklic, novi gazda Bete. Uzivajte.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi