Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Licemeri nad licemerima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 10. 2014.

Autor: Ljiljana Smajlović Izvor: Politika

Licemeri nad licemerima

Iz solidarnosti sa Oljom Bećković preksinoć sam otišla pred Televiziju B92 u vreme kada se emituje „Utisak nedelje”.

Podržavam koleginicu u nastojanju da grčke vlasnike natera da poštuju ugovor koji ima sa tom kućom. Mislim da su licemeri kad skidanje najčuvenije političke emisije tobož pravdaju poslovnom politikom. Iz iskustva sa zapadnim gazdama znam da ne mare mnogo za slobodu izražavanja u Srbiji.

Vlasnik kompanije „Ringijer” pre tri godine hitno je doleteo u Beograd da lično smeni glavnog urednika lista „Alo” kog je pre toga kritikovao tadašnji predsednik Srbije. Te 2011. godine Udruženje novinara Srbije osudilo je tu „licemernu praksu davanja lažnih izgovora za politički motivisane smene”. Ali i nad licemerima ima licemera.

U ovu drugu grupu, primera radi, svrstavam Dragana Šutanovca, čije je rukovanje sa Oljom preksinoć dočekano zvižducima. Čujem da je DS u nedelju mobilisala članstvo porukama „Dođite da budemo veći utisak od Utiska!”

Dragan Šutanovac i drugi opozicionari pokušavaju da politički kidnapuju solidarnost sa Oljom Bećković. Teško mi je da poverujem u njihovu posvećenost slobodi govora. Ko se danas još seća da je Šutanovac zaslužan za krivični progon Jelene Spasić, mlade novinarke kojoj su na njegov zahtev po hitnom postupku spremali proces bez prisustva javnosti, zbog navodnog odavanja državne tajne. A znate zašto se malo ko seća? Jer se te 2011. godine malo ko sa Jelenom solidarisao.

Ima i drugih primera. Čitali ste o požrtvovanosti Marijane Milosavljević, bivše novinarke NIN-a i bivše urednice „Politike” koja je najboljoj drugarici iz NIN-a Ivani Janković poklonila bubreg. Ali 2009. niste imali gde da pročitate kako Marijana - baš kao danas Olja - tvrdi da je pod političkim pritiskom oterana iz „Politike”.

U NIN-u, koji je nakon što ga je „Ringijer” kupio „očišćen” od dotadašnjeg glavnog urednika, najvećeg broja autora i dugogodišnje nezavisne uređivačke politike, Marijana nije mogla da objavi ni pismo čitaoca u kom bi se branila od kleveta koje je NIN 2011. na njen račun štampao iz pera Vladimira Bebe Popovića.

Neko će reći da je to tipična srpska novinarska sudbina. Urednik prvih novina na tlu Srbije i pisac prvog liberalnog srpskog ustava Dimitrije Davidović umro je u unutrašnjem egzilu a da njegove Novine serbske o tome nisu objavile ni slova.

Taj začarani krug moramo nekako prekinuti, ali postoje dve vrste saveznika koji nam tu ne mogu bogzna koliko pomoći. Prvi su diskreditovani političari koji su dok su bili na vlasti i sami gazili slobodu izražavanja, a drugi su novinari koji uvek podržavaju samo svoje političke istomišljenike i njihova prava.

Komentari (5)

ostavi komentar
čet

16.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 10:56

Lud, zbunjen, normalan

Teško je biti pravičan ifer u neuređenom društvu.Teško je biti i objektivan jer se monogo toga ispreplitalo. Hajde da bar počnemo da budemo principjelno solidarni i da se solidarišemo i sa Oljom i drugim kolegama koji trpe nepravdu, mobing....

Odgovori
sre

15.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 18:24

nije fer

Olja Beckovic je dobila milione za svoju nevaspitanu emisiju, pa neka ih krcka, a nas da ostavi na miru. Drugi novinari, pocevsi od 5.oktobra, nisu dobili nista osim otkaza, pa je UNS cutao. Molim vas budite objektivni, bar sada.

Odgovori
sre

15.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 15:31

Problem

Čitam komentare i moram da reagujem. Osnovni problem novinarstva u Srbiji su ostareli "novinari " po pravilu istoričari umetnosti, nesvršeni ili vojna lica koja su prekinuala službovanje. Ovakvi su brzo shvatili kome se sve treba dodvoriti, na lokalnom nivou (mislim na dopisnike Politike, Blica, Dnevnika... po Srbiji) i rade za mizeriju u ovim listovima. Samo iz razloga što dobiju po koji evro od lokalnih političara ili privatnika pride. Zbog ove gomile penzionisanih ili pred penziju švrljača, novinari ne mogu do posla, do reči itd. Lome se oko malih udruženja kako bi i tu izvukli koji dinar. javna tajna, i niko o tome ni reč. Pa onda, za koga da se bori UNS? Za one koji su bez posla?

Odgovori
uto

14.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 11:50

Reakcija

Svaka cast za komentar. UNS bi trebao biti organizacija za sve novinare i za brigu o principima profesije, a ne ovo sto je sada. Olja Beckovic? U redu - izgubila posao. Izgubili su mnogi posao za poslednje dve godine, pa je Smajlovicka cutala. U cemu je problem? Gde su novinari Pressa i Pravde...Da li je za UNS i Smajlovicku normalno sto su oni ostali bez hleba i posla i bez...sta je sa Tanjugom i skandalima od otkaza i drugo...Sta kaze UNS i Smajlovic...i sto nikad ne objavite moje koemntare...

Odgovori
uto

14.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 09:57

ЛЕПО, АЛИ...

Све је то лепо и тачно што пишете, доликује УНС и председници да колегијалмно заступа, али...Сећам се, нисам засигурно једини, шта се после октобарске револуције збило са многим новинарима широм Србије - линчовани су на улицима, избацивани са посла, прогањани заједно са члановима породице. Нико није, понајмање сталешка организација, стао у њихову заштиту. Бар из ”принципијелних” разлога. А сви ти људи су настрадали под оптужбом да су служили срушеном режиму . Немојте рећи да Оља то исто не чини јавно, у емисијама, већ годинама, само наизменично: неко је време против власти, па онда, кад се њени устоличе, постоји само власт, па опет уз опозицију кад фотеље измакну...Морају постојати, ако икако може, свугде и не искључиво код нас, исти принцип ако се неко огрешио о основне постулате професије. А Бећковићка је, по правилу, навијач једне политичке доктрине и групације. Лицемерно је ако не објавите и ово мишљење и знам да хоћете. И УНС би требало да се преиспита да ли је после 5.октобра био доследан и правичан према колегама којима је одузета кора хлеба.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi