Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saradnja medija u regionu na niskim granama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 10. 2014.

Izvor: Politika

Saradnja medija u regionu na niskim granama

Ono što je na jučerašnjem okruglom stolu o saradnji medija u regionu Vlada Mićunović, iz crnogorske TV Vesti, rekao o polarizaciji medija u Crnoj Gori, moglo bi se primeniti i na ostale bivše jugoslovenske republike.

Stvorila su se dva tabora, jedan koji insistira na osnovnim principima novinarstva i drugi koji beži od suštine ove profesije i laska određenim strukturama radi materijalne koristi, konstatovao je on, ističući da je to veliki problem, jer se novac oglašivača seli u medije iz ovog drugog tabora, dok se oni koji ozbiljno rade izlažu i riziku i novčanoj oskudici.

Okrugli sto, na kojem su učestvovali glavni i odgovorni urednici iz medija u regionu, organizovao je Centar za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) koji, uz podršku Evropskog fonda za Balkan, Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Saveta za regionalnu saradnju, već treću sezonu realizuje prvu i jedinu regionalnu emisiju „Okruženje“.

U oficijelnom delu programa, neposredno pre okruglog stola, govorili su i Hajnc Vilhelm, ambasador Republike Nemačke u Beogradu, Erhard Busek, predsednik upravnog odbora CDRSEE, i Hervig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan. Svi su oni istakli značaj jedne ovakve emisije koja se emituje na osam regionalnih televizija. Voditelji emisije Zvezdana Kovač i Nenad Šebek predstavili su projekat, a kasnije bili moderatori okruglog stola.

Dakle, ima li medijske saradnje u regionu? Mada je Vlado Mićunović rekao da oni u Crnoj Gori lakše ostvaruju saradnju sa regionom nego između sebe, većina se složila da je saradnje ipak na niskim granama . Drago Hedl, iz hrvatskog „Jutarnjeg lista”, kaže da se može govoriti samo o saradnji između pojedinaca, koji se poznaju i priskaču jedni drugima kad je potrebno. Đorđe Vlajić, glavni i odgovorni urednik Prvog programa Radio Beograda, istakao je da nema saradnje u informativnom programu u regionu, jer svi hoće da imaju neku svoju ekskluzivu.

Vanja Vardjan, dopisnik Televizije Slovenija iz Zagreba, istakao je svoje pozitivno iskustvo: on u Hrvatskoj najbolje sarađuje sa RTL-om koji je privatna televizija, s kojom slovenački javni servis razmenjuje materijale bez naknade. Ipak, sve je to sporadično, smatra Dževdet Tuzlić, urednik programa kulture na TV BiH, koji ističe da su mediji u Bosni i Hercegovini u nekom čudnom previranju, da su neki popustili pred finansijskim teškoćama i postali vazali nekih političkih partija, pa borci za istinu ostaju usamljeni.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi