Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Misija je pristojna Srbija u EU sa normalnom vlašću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 09. 2014.

Autor: Ranko Pivljanin Izvor: Blic

„Blicovih“ 18 godina

Misija je pristojna Srbija u EU sa normalnom vlašću

Kad se 16. septembra 1996. godine pojavio na beogradskim ulicama i kioscima, „Blic“ nisu bile samo nove dnevne novine koje će ostati upamćene po tome što su prvih nekoliko dana deljene besplatno, a onda se prodavale uz simboličnu cenu od jednog dinara. „Blic“ je bio nada!

-Za ovih 18 godina sa preko 6.000 brojeva ukoričeni kompleti „Blica“ su svojevrsni herbarijum političkih borbi, promena i njihovih posledica, društvenih tema, ekonomskih turbulencija i svetskih previranja

-Zbog opasnosti od vazdušnih napada NATO redakcija Blica je privremeno preseljena iz „Beograđanke“ u Klub inženjera i tehničara, a odmah po završetku rata vraća se na staru adresu

-Prvi smo u ovom delu Evrope uveli integrisanu redakciju, sve izvesniju eru opšte digitalizacije dočekujemo spremni, internet izdanje „Blica“ je najposećeniji i najčitaniji informativni portal u Srbiji

ERA MILOŠEVIĆA - U strogo kontrolisanom medijskom prostoru gde je represivni režim Slobodana Miloševića uštrojio sve ozbiljne novinske i televizijske kuće pretvarajući ih u apologetski megafon autistične politike, list velikog tiraža i sa jasnim kritičkim otklonom prema vlasti imao je efekat čiste diverzije, zasnovane na neupitnoj hrabrosti njegovih urednika i novinara da krenu u neravnopravnu borbu sa varljivim izgledom na uspeh. Ali više se nije moglo ni živeti u lažima i mimikriji, pa je „Blic“ već u tom prvom broju stvari nazvao pravim imenom: „Milošević suspendovao državu“ bio je glavni naslov na političkim stranama i tako je bačena rukavica u lice režimu, čime je otvoren front koji će trajati četiri godine, sve dok oktobra 2000. taj režim nije kapitulirao pod naletom narodne volje, zatrpan kulisama sopstvenih Potemkinovih sela. Bez pretenzija da sebi kačimo najznačajnije medalje zasluga za rušenje tog sistema, isto tako bi bilo nepravedno ne konstatovati kako je „Blic“ u domenu onoga šta nam je bio posao odigrao veliku ulogu i pripomogao da se odškrinu vrata istine, razbije strah i do ljudi stigne poruka da može i treba drugačije.

ULIČNI PROTESTI - Naše novine su bile slobodna tribina progonjene i satanizovane opozicije i hiljada demonstranata koji su novembra 1996. započeli proteste na beogradskim ulicama zbog krađe na lokalnim izborima i noćna mora vlasti jer smo demistifi kovali očigledne laži dirigovanih medija. Na osvetu nije trebalo dugo čekati, stigla je sa ratom na Kosovu, pa je zbog nekih naslovnih strana glavni i odgovorni urednik „Blica“ pozivan na informativni razgovor u gradski SUP, a od javnog tužioca su stigle opasne optužbe da smo tekstovima „ohrabrivali akcije terorističkih bandi“. Radilo se o čistom zastrašivanju, ali se izdržalo i vredi zabeležiti da će u dvobroju 67. juna 1998. godine „Blic“ prvi put izaći u koloru, za početak to su bile četiri strane.

NATO AGRESIJA - Nažalost, godina koja je usledila i donela bombardovanje SR Jugoslavije vratiće crni ton i na stranice naših novina, a režim će pod izgovorom ratnog stanja uvesti cenzuru koju će koristiti i da disciplinuje neposlušne medije. Te ratne godine zbog opasnosti od vazdušnih napada naša redakcija je privremeno preseljena iz „Beograđanke“ u Klub inženjera i tehničara, a odmah po završetku rata vratiće se na staru adresu. Opet smo postali oštrica kritike režima koji se zamajavao zabludama o „pobedi“ nad NATO paktom. Počeo je progon opozicije, hapšeni su članovi organizacije „Otpor“ i naravno da se na nišanu našao i „Blic“, koji je bio glasilo svih koji se nisu mirili sa uvođenjem strahovlade. Prvo je „Borbina“ štamparija odbila da nas štampa, a na kraju nam je policija zaključala redakcijske prostorije u „Beograđanki“, pa smo novine pravili poluilegalno po drugim redakcijama, radilo se na pozajmljenim kompjuterima, plaćale su se kazne po besmislenom zakonu o informisanju... ali se nismo dali ugasiti.

ERA DOS-a - Onda su došli septembarski izbori 2000. i petooktobarske promene vlasti: pretnja autarhičnog režima je prošla, ali su, nažalost, nove vlasti davale dovoljno povoda da se kritička oštrica naših novina okrene prema njima. Koalicioni partneri su zaratili međusobno, pa smo pisali o gloženju između Đinđićevog i Koštuničinog kabineta ali i o organizovanom kriminalu, dilovima političara, da bi se ta nezdrava petooktobarska previranja završila najstrašnijim događajem - ubistvom premijera Zorana Đinđića, marta 2003. godine. Već sledeće godine došao je pogrom Srba na Kosovu, o čemu smo iscrpno pisali, ne libeći se da zbog nasilja u južnoj pokrajini prozovemo svetske moćnike. Naslovna strana od 25. marta govori upravo o tome: „Planirano: Holbruk + Tači - nasilje na Kosovu“.

SVAKOM U LICE - Nazivanje stvari pravim imenom ostaće temeljno opredeljenje „Blica“, ma o čemu da smo pisali: bile to političke ujdurme, javašluk državnih organa, lopovluk u periodu divlje privatizacije državnih preduzeća ili svakodnevni problemi građana. Za nas nije bilo zabranjenih tema, a u fokusu našeg interesovanja, pre svega, bile su muke malog čoveka. Treba reći da smo deset proteklih godina potrošili hiljade tona rolni novinskog papira ohrabrujući proevropske političke snage da završe posao približavanja Srbije porodici evropskih naroda, ali nismo sejali lažni optimizam po pitanju našeg priključenja Evropskoj uniji, o čemu svedoči i naslov iz aprila 2004. „Dug put do EU“, koji se pokazao daleko tačnijim od lakomislenih obećanja egzaltiranih političara.

HERBARIJUM SRBIJE - Za ovih 18 godina sa preko 6.000 brojeva ukoričeni kompleti „Blica“ su svojevrsni herbarijum političkih borbi, promena i njihovih posledica, društvenih tema, ekonomskih turbulencija i svetskih previranja. Sportska rubrika će postati zaštitni znak naših novina, dok su na stranama kulturne rubrike prodefilovala najveća imena iz sveta umetnosti, specijalni dodaci i nagradne igre respektabilnog fonda bili su poklon više čitaocima... Istovremeno, neprestano modernizovanje biće imperativ naše redakcije koja je postala pionir u mnogo čemu: od načina izveštavanja, atraktivnom i modernom prelomu do primene najsavremenijih tehnoloških rešenja. Prvi smo u ovom delu Evrope uveli integrisanu redakciju, sve izvesniju eru opšte digitalizacije dočekujemo spremni internet izdanje „Blica“ je najposećeniji i najčitaniji informativni portal u Srbiji.

HUMANOST PRE SVEGA - A najponosniji možemo biti na brojne humanitarne akcije naših novina koje su unele radost u domove siromašnih sugrađana, mnogima od njih smo omogućili i krov nad glavom, a našim zalaganjem će ubuduće mališani na beogradskoj Očnoj klinici dobiti adekvatan prostor za lečenje. Sa sopstvenim punoletstvom našu misiju bilo da je ona deo osnovnog posla koje podrazumeva novinarski profesionalizam i poštenje ili deo šireg društvenog angažmana - moramo shvatiti još ozbiljnije i temeljnije. Sad kad smo i formalno odrasli, sve manje imamo prava na greške i nadamo se da ćemo zajedno sa svojim čitaocima odrastati i stariti u boljoj i srećnijoj zemlji za koju smo se svih ovih godina borili. Neka nam je srećan 18. rođendan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi