Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV taksa bolji model od pretplate
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 07. 2014.

Autor: J. Čalija Izvor: Politika

TV taksa bolji model od pretplate

Izlazak države iz vlasništva nad medijima do jula 2015. godine, transparentnost vlasničke strukture, definisanje javnog interesa, zaštita medijskog pluralizma - to su neke od novina koje je kao značajne istakao ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac obrazlažući juče pred Odborom za kulturu i informisanje Skupštine Srbije set medijskih zakona.

 

Radi se o tri zakona, o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima, koji bi danas trebalo da se nađu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Nova regulativa, između ostalog, predviđa objavljivanje podataka o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od pet odsto osnivačkog kapitala u medijima, kao i uslove pod kojima je zabranjeno objedinjavanje medija da ne bi došlo do stvaranja monopola.

Građani neće plaćati televizijsku pretplatu do januara 2016. godine, navodi se u odredbama zakona koji reguliše rad javnih medijskih servisa. Tokom avgusta pretplata će i zvanično biti ukinuta, a dva javna servisa, Radiotelevizija Srbije (RTS) i Radiotelevizija Vojvodine (RTV) prelaze na budžetsko finansiranje. Država će im obezbeđivati sredstva za rad sve do 2016. godine i uvođenja takse koja, prema najavama, neće biti veća od 500 dinara.

Na pronalasku najboljeg modela za finansiranje javnih medijskih servisa posle 1. januara 2016. godine dugo i temeljno su radili predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva finansija, kaže za „Politiku” Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

- Zaključeno je da je model takse najbolji imajući u vidu dosadašnja iskustva sa RTV pretplatom i finansiranjem iz budžeta. Naplata RTV pretplate se sprovodila preko trećeg lica, a buduća naplata putem taksi će biti posao samih javnih medijskih servisa, RTSa i RTVa, što je mnogo bolja opcija, pošto će se na taj način ostvariti direktan kontakt između gledalaca i samih javnih medijskih servisa - rekao je Mirković.

Novina koju je izdvojio ministar Tasovac, a o kojoj se mnogo govorilo i u novinarskim krugovima, izlazak države iz vlasništva u medijima, trebalo bi da bude obavljena najkasnije do 1. jula sledeće godine.

To praktično znači privatizaciju 81 medija u kojima trenutno država ima svoje vlasništvo, odnosno oko šest odsto od ukupnog broja registrovanih medija. Ako to ne bude obavljeno do ovog roka, kapital izdavača se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade, predviđa predlog Zakona o javnom informisanju i medijima. Ukoliko i zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij se gasi i briše iz registra.

Predstavnici Koalicije zaposlenih u medijima i Sindikata novinara Srbije izrazili su na nedavno održanoj konferenciji za novinare bojazan kada je u pitanju povlačenje države iz vlasništva u medijima, navodeći da je od dosadašnjih 56 medijskih privatizacija, samo u jednom slučaju, ona obavljena uspešno.

- Niko ne može da garantuje uspešnost privatizacije, ali preduslove za uspešan proces privatizacije bi trebalo da omoguće novi zakon o privatizaciji i zakon o javnom informisanju i medijima. Od ideje o formiranju šest regionalnih javnih servisa se davno odustalo zbog finansijskih razloga i zbog toga što je taj proces bio u suprotnosti sa izlaskom države iz (su)vlasničkog odnosa u medijima - ističe Mirković.

Predviđen je i novi način finansiranja medija, konkurisanjem projektima za budžetska sredstva, čime mogu obezbediti i do 80 odsto neophodnih sredstava.

Predlogom zakona o elektronskim medijima sadašnja Republička radiodifuzna agencija (RRA) biće transformisana u Regulatorno telo za elektronske medije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi