Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlasnik pekare se igrao pištoljem, pa me optužio da ga reketiram
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 07. 2014.

Autor: Silvija Slamnig Izvor: Kurir

Vlasnik pekare se igrao pištoljem, pa me optužio da ga reketiram

U toku je akcija satanizovanja Kurira tako što se najtiražnije dnevne novine u Srbiji nazivaju „medijskom mafijom" i „reketaškim novinama", a novinari našeg lista „reketašima". Ova prljava kampanja, nažalost, pogodila je i mene lično jer sam na pravdi boga optužena da sam u ime Kurira „reĺketirala" Dragana Stankovića, vlasnika pekare ,,AS braća Stanković", za 800.000 dinara mesečno!

 

Ove gnusne neistine u Stankovićevo ime izgovorio je Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije i narodni poslanik SNS, čovek kome bi trebalo da se veruje jer sedi u parlamentu i zastupa narod, što nije mala stvar. Dakle, kako nam smeštaju i kako sam postala žrtva ove nameštaljke? 

Kurir je još u januaru objavio tekst da je žena u hlebu pekare ,,AS Braća Stanković" našla žicu, kojom se njena ćerka zamalo udavila. Tekst je napisan potpuno profesionalno, kao što novinarska struka nalaže  pozvane su sve strane, pa i sporna pekara, koja je negirala da je hleb njihov.

Posle šest meseci, 10. juna, ponovo nam se javlja nezadovoljan kupac, koji je našao mišji izmet u hlebu, pogodite kog proizvođača  pekare ,,AS Braća Stanković"!

Kurir, kao i prvog puta, sa visokom profesionalnošću, pristupa priči i pisanju teksta. Kontaktiramo sa Ministarstvom poljoprivrede, sanitarnom inspekcijom, Ministarstvom trgovine i, naravno, pekarom ,,AS braća Stanković".   

Veliki emotivac 

Na mejl mi stižu zvanični odgovori, koje ubacujem u tekst, a odmah zatim na mobilni me poziva Dragan Stanković, vlasnik pekare.  

Molim vas, nemojte da puštate taj tekst. Znate li koliko će to meni da šteti? Ja sam veliki emotivac, meni sve ovo tako teško pada. Ja odgovorno tvrdim da to nije naš hleb. Nemojte, molim vas, to da mi radite, ja ne znam kome sam šta zgrešio, radim svaki dan po 19 sati dnevno i da mi se tako vraća. 

Ja sam stvarno pošten čovek, ceo život sam uložio u pekaru  molio je Stanković. Da budem potpuno iskrena, u tom trenutku bilo mi ga je stvarno žao. Međutim, onda je počeo da pokazuje svoje pravo lice. Kažite mi šta treba da uradim, na koga da se pozovem, kome da platim da se sve stopira? Evo, kome i koliko da platim da ne izađe sutra tekst o meni  jasno je pitao Stanković.

Gospodine Stankoviću, u Kuriru stvari ne funkcionišu tako.

Ne možete da nudite pare i ne postoji način da se tekst stopira. Izaći će sutra  odgovorila sam i završila razgovor. Međutim, tu se priča ne završava, nego tek počinje. Tekst je objavljen, a neza dovoljni Dragan Stanković me je pozvao na sastanak, pozivajući se na novinarsku etiku koja zahteva da se ravnopravno čuje i druga strana. Kratak sastanak se desio u bašti hotela „Moskva". Stankovićeve prve reči su bile: Vi meni uništavate život, meni je ta pekara sve na svetu. Život sam joj posvetio, vi me urušavate.

Ja ovo toliko teško i emotivno proživljavam da sam se sinoć igrao pištoljem  krenuo je svoju priču. Koliko god patetično zvučalo, kome bi bilo prijatno da sluša priču o pištolju i zašto bih razmišljala da li je to bila pretnja i kome je taj pištolj bio name njen? Novinaru ili njemu samom? Kome god da je, stravično je slušati, pa i razmišljati o tome da li je neko stvarno spreman da sebi oduzme život zbog mog pisanja, ili možda da ga oduzme meni. U nastavku razgovora, Stanković je opisivao svoje pekarske pogone, tvrdio da rade po visokim evropskim standardima i rekao da misli da mu konkurencija sve smešta. Sastanak se završio, a moja drama počinje. 

Brutalne optužbe 

U istoj nedelji kada protiv Kurira počinje prljava kampanja u jednom niskotiražnom tabloidu, i kada nas nazivaju reketaškim novinama i medijskom mafijom, na vratima naše ko mpanije pojavljuje se narodni poslanik SNS Zoran Pralica, u društvu glumice Jelice Kovačević, i u Stankovićevo ime zahteva razgovor sa upravom naše kompanije. Primila ih je Jelena Vukić, zamenica odgovornog urednika Kurira.  

Neko iz Kurira je od vlasnika pekare „AS Stanković" tražio da uplati 800.000 dinara za mesec dana da bi sprečio objavljivanje tekstova koji mu  idu u prilog. To je reketiranje  krenuo je Pralica sa optužbama.  Posto su optužbe bile brutalne, Jelena Vukić je insistirala da on kaže ko je iz Kurira to rekao, uz napomenu da ne veruje da bi bilo ko iz naše kompanije tako reagovao.  

Mi želimo sve da isteramo na čistac jer ne možemo da dozvolimo da takve optužbe ostanu nerazjašnjene. Nedopustivo i neozbiljno je da dođete na sastanak sa poluinformacijama  insistirala je Jelena. Sastanku su se priključili Aleksandar Rodić, Tatjana Vojtehovska i Nebojša Rosić.  Pralica je ponovio da je Stankoviću poručeno da „uplati novac" (800.000 dinara mesečno, a zatim je pozvao Stankovića i uključio spikerfon da svi čuju razgovor:   Sreo sam se u hotelu „Ěîskva" sa novinarkom Silvijom Slamnig i ona mi je preporučila da uplatim 800.000 marketingu  rekao je Stanković.

Transkript: Razgovor Dragana Stankovića i Silvije Slamnig

Dokaz da je sve velika laž! 

Zbog svega ovoga napisala sam detaljan izveštaj, u kojem sam odbranila svoju ličnu i profesionalnu čast, a pozvala sam i gospodina Stankovića kako bih čula zašto je izmislio ovako gnusnu laž. Ceo razgovor sam snimila, što Stanković nije znao, pa je negirao da me je optužio za bilo šta, glumeći zatečenost.  Ovo je razgovor između mene i vlasnika pekare ,,AS braća Stanković", povodom njegovih optužbi za „rĺkĺtiranje". Inače, protiv Stankovića i Pralice podneću krivičnu prijavu pošto sam izuzetno pogođena i oštećena ovako beskrupulo znim lažima.

Silvija: Gospodine Stankoviću, dobar dan. Ovde Silvija Slamnig, novinarka Kurira.

Dragan Stanković: Doba rdan.

Silvija: Upravo sam završila pisanje izveštaja jer ste me optužili da sam vam tražila 800.000 dinara mesečno da uplaćujete Kuriru da ne bismo pisali loše tekstove o vama.

Dragan Stanković: Molim? Ja?

Silvija: Da, vi!

Dragan Stanković: Ja nemam pojma o čemu vi pričate, Silvija!

Silvija: To znači da niste to rekli?

Dragan Stanković: Ne Silvija: Pa onda je došlo do neke zabune očigledno. Evo, meni posao bukvalno visi o koncu zbog vas.

Dragan Stanković: Nemojte, molim vas.To nema nikakve veze sa mnom, očiju mi. Đŕ ne razumem čemu sve to... Kunem vam se životom, nemam nikakve veze s tim.

Silvija: Hvala vam, hvala vam najlepše. Ne želim više da razgovaram sa vama. Sve najbolje vam želim, prijatno.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi