Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  "CG da istraži napade na novinare"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 07. 2014.

Izvor: Tanjug, B92

"CG da istraži napade na novinare"

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozdravila je danas hapšenje dvojice osumnjičenih za pokušaj ubistva novinara Vijesti Tufika Softića 2007.

 

Mijatovićeva je apelovala na vlasti Crne Gore da istraju u rešavanju napada na novinare.

"To je veoma dobra vest da postoji napredak u ovom slučaju pokušaja ubistva i apelujem na vlasti u Crnoj Gori da istraju dok svi napadi na novinare - posebno ubistvo Duška Jovanovića iz 2004, ne budu rešeni i počinioci i nalogodavci budu privedeni pravdi", navela je Mijatović u pisanom saopštenju koje OEBS prosledio medijima. 

Beranci Vladimir Labudović i Ivan Asanović, osumnjičeni da su 1. novembra 2007. godine pokušali ubistvo novinara "Vijesti" Softića, danas su pušteni na slobodu posle saslušanja kod tužioca Rifata Hadrovića, a hapšenje je izvedeno nakon što je tužilaštvo uspelo da dođe do svedoka koji je, pre 15-ak dana, u iskazu detaljno ispričao ko je naredio i koliko je platio da novinar bude pretučen. 

U saopštenju OEBS-a Mijatović je pozdravila i spremnost medija u Crnoj Gori da se pokrene proces poboljšanja medijske sfere i otpočne proces izgradnje poverenja između medijskih aktera. 

"Drago mi je da postoji sporazum o hitnoj potrebi da se obnovi poverenje u medijskoj zajednici Crne Gore postizanjem sporazuma o zajedničkim profesionalnim interesima, poštovanju etičkih standarda i osnovnih novinarskih principa", navela je Mijatović. 

Ona je dodala da je uređenje medijske sfere "najbolji način da se zaštite uređivačka nezavisnost medija, smanji politički uticaj, promovišu profesionalne odgovornosti novinara i medija, kao i da pomogne očuvanje kredibiliteta medija u crnogorskom društvu". 

"Moja kancelarija će raditi sa medijskom zajednicom, nevladinim sektorom i ekspertima na razvoju modela samoregulacije koji najbolje odgovara medijskoj sceni u zemlji (Crnoj Gori)", objasnila je Mijatović i dodala da je to rezultat niza susreta sa vlasnicima, menadžerima i urednici iz lokalnih medija - Pobjeda, Dan, Vijesti i Dnevnih novina, nedeljnika Monitor, portala Analitika, Kafemontenegro i PCNEN, kao i sa generalnim sekretarom Saveta za medije za samoregulaciju tokom zvanične posete Crnoj Gori, 2. jula.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

19.07.

2014.

živi kao cvet [neregistrovani] u 09:40

PROFESIONALAC ZA PRIMER

Svojim angažovanjem u Srbiji i Crnoj Gori predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je brojnim primerima prikazala kako se nasilje može predstaviti kao demokratija, kao i,nasuprot tome,po potrebi,demokratija iskoristiti kao prikaz izvora nasilja, spretnom "zamenom teza" ili vrlo specifičnim tumačenjem događanja na političkoj sceni Srbije i Crne Gore.
Neki od skorijih primera je način reagovanja Dunje Mijatović na odluku Apelacionog suda u Beogradu od 1 jula o " ugroženosti istraživačkog novinarstva " u Srbiji kao i vrlo spretnom i pronicljivom manipulacijom višegodišnjih događanja na medijskoj i političkoj sceni Crne Gore o uzročno-posledičnoj povezanosti i upliva mnoštva uticajnih faktora u tome,što se moglo zaključiti i iz datih izjava ( između redova ) za medije posle neposredne zvanične posete Crnoj Gori 2 jula.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi