Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  UNS i NUNS za promenu Statuta saveta za štampu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 07. 2014.

Izvor: Fonet

UNS i NUNS za promenu Statuta saveta za štampu

Predsednici Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović i Vukašin Obradović složili su se danas da je potrebno izmeniti Statut Saveta za štampu, kako osnivači tog tela više ne bi imali pravo veta prilikom odlučivanja u Komisiji za žalbe.

Obradović je na tribini Saveta za štampu u Pres centru Udruženja novinara Srbije rekao da je potrebno promeniti način glasanja u Komisiji za žalbe, kako osnivači tog samoregulatornog tela ne bi više mogli da blokiraju odluke većine.

Kao primer je naveo da je većina članova Komisije za žalbe smatrala da je dnevni list Politika prekršio novinarski kodeks kada je objavio tekst Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe".

On je, međutim, naveo da Komisija za žalbe nije mogla da donese odluku da je prekršen kodeks, jer jedan od osnivača nije to podržao.

Uprkos većini koja je smatrala da je Politika tim tekstom prekršila kodeks, odluka nije mogla biti doneta, rekao je Obradović i istakao da NUNS zato traži da osnivači Saveta za štampu ne mogu više da blokiraju odluke većine u Komisiji za žalbe.

Smajlović je, reagujući na njegovo izlaganje, rekla da je NUNS tražio da se u Statut Saveta za štampu unese odredba po kojoj nije moguće doneti odluku ako za nju ne glasaju svi osnivači tog tela.

Slažemo se da to pravo veta treba da se ukine, navela je ona.

Smajlović, predsednica Upravnog odbora Saveta za štampu i glavni urednik Politike, rekla je i da je tekst Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" pravi primer komentara u kome su sve činjenice proverene, a mišljenje slobodno.

Kao potpunu suprotnost Kaićevom tekstu ona je navela tekst objavljen u dnevnom listu Blic pod naslovom "Dok se Srbija davila, Nikolić pekao rakiju".

Predsednik Komisije za žalbe Stojan Marković je rekao da podržava činjenicu da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratio Savetu za štampu kada je smatrao da je u dva teksta o njemu, objavljenim u Blicu i Alo, prekršen novinarski kodeks.

Marković je podsetio da Komisija za žalbe nije prihvatila Nikolićeve žalbe.

On je rekao i da ne mora svako da se složi sa odlukama Komisije za žalbe, koja deluje u okviru Saveta za štampu, ali je dodao da reagovanje Nikolićeve savetnice Stanislave Pak na odluku tog samoregulatornog tela nije bilo adekvatno.

Član Komisije za žalbe Boža Prelević upozorio je da se povećava broj tabloidnih tekstova, u kojima se krši novinarski kodeks u Srbiji.

Prosto vidim da je na delu ubistvo ozbiljnog novinarstva i to društvu ne može doneti ništa dobro, istakao je Prelević.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi