Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Brutalno pretukli novinara uzvikujući „ustašo i Hrvatu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 07. 2014.

Autor: J. Lukač, D. D. Izvor: Danas

Vrh policije naložio hitnu istragu napada na urednika FoNeta Davora Pašalića

Brutalno pretukli novinara uzvikujući „ustašo i Hrvatu“

Vrh policije naložio je hitnu istragu brutalnog napada na urednika FoNeta Davora Pašalića. Direktor policije Milorad Veljović naložio je da se, između ostalog, provere snimci sigurnosnih kamera na zgradama u blizini incidenta, saznaje Danas nezvanično. Napad se dogodio u četvrtak oko 1 čas posle ponoći, i tada je Pašalić (55) u dva navrata pretučen u Novom Beogradu, u blokovima 22 i 23, nedaleko od zgrade u kojoj stanuje.

 

 

Pašalić je napadnut kada se pešice vraćao kući, tako što su ga kod Vojnomedicinskog centra presrela trojica nepoznatih mladića i od njega zatražili novac, preteći mu pištoljem.

Kada je odbio da im da novac, počeli su da ga tuku rukama i nogama i pri tome mu zadali više od 30 udaraca. Dok su ga tukli, napadači su vikali „Ti si ustaša, ti si Hrvat“.

Kada su konačno prestali da ga udaraju i potom otišli, Pašalić je ustao sa zemlje i krenuo preko auto-puta, prema zgradi u kojoj stanuje. Međutim, to nije bio kraj incidenta, jer su mu prišla dvojica takođe nepoznatih mladića, nešto starijih od prve trojice, i počeli da se raspituju o napadu, i jedan mu je čak dao papirne maramice da obriše krv sa lica.

Zajedno sa njim su prešli most preko auto-puta. Međutim, na drugoj strani ponovo su ga dočekala ista trojica napadača i opet počeli da ga tuku, uz povike „ustašo“ i da imaju pištolje, dok su se dvojica starijih izmakli u stranu i sve to posmatrali.

Ne mislim da napad ima bilo kakvu pozadinu, ali se ipak pitam kako su znali da sam Hrvat, kaže za Danas Davor Pašalić, koji od rođenja živi i radi u Beogradu. Od 1989. izveštavao sam sa demonstracija i uličnih nemira, uključujući 9. mart, zimske proteste, 5. oktobar, demoliranje stranih ambasada, sukobe sa policijom prilikom hapšenja Radovana Karadžića, itd, i nikada mi se ništa nije dogodilo, naveo je Pašalić.

On otežano govori zbog teških batina koje je dobio, a na pitanje Danasa da li je ta noć po nečemu bila specifična, kaže da nije, i da se vraćao kući nakon uredničke smene u agenciji.

Od 1975. živim u tom kraju i stalno prolazim tuda, navodi on.

Upitan da li očekuje da će policija otkriti počinioce, Pašalić kaže da ne zna odgovor. Obijen mi je i opljačkan stan pre par godina, policija je došla i napravila uviđaj, i to je sve, niko nije uhvaćen zbog toga. To je moje jedino dosadašnje iskustvo sa policijom, kaže Pašalić.

U ovom incidentu možda nije nebitan detalj i to što je Davor Pašalić čovek krupne konstitucije, visok je više od dva metra, što bi samo po sebi moglo da odvrati potencijalne napadače.

Nezavisno udruženje novinara oglasilo se saopštenjem tražeći da se napadači identifikuju i predaju nadležnom tužilaštvu. Reagovalo je i Udruženje novinara Srbije navodeći da očekuje da policija u najkraćem roku obavesti javnost ko su napadači, a tužilaštvo da podigne optužnicu.

Stefanović: Ispitati napad

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je juče policiji da što pre ispita i utvrdi sve okolnosti napada na pomoćnika glavnog urednika agencije Fonet Davora Pašalića, saopš tio je MUP.

„Najoštrije osuđujem napad na gospodina Pašalića. Policija će preduzeti sve mere kako bi počinioci u najkraćem roku bili identifikovani i kažnjeni u skladu sa zakonom“, rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju.

FoNet: Tražimo akciju policije i tužilaštva

Novinska agencija FoNet najoštrije osuđuje brutalni napad na svog urednika Davora Pašalića i zahteva hitnu akciju policije i tužilaštva, kako bi napadači što pre bili pronađeni i kažnjeni. Novinska agencija FoNet očekuje da istraga najhitnije utvrdi i motive ovog bezumnog nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, Pašalića najgrublje vređali i na nacionalnoj osnovi.

DS: Eskalacija nasilja

Opoziciona Demokratska stranka zahteva od svih nadležnih organa da što pre otkriju i najoštrije sankcionišu one koji su u dva navrata pretukli urednika FoNeta ocenjujuć i da je eskalacija nasilja u društvu direktna posledica toga što ovakvi i slični događaji prolaze potpuno nekažnjeno.

Povrede

Nakon što je uspeo da se udalji od napadača Pašalić je otišao na VMA, ustanovu koja je bila dežurna te noći, gde su mu sanirane teške povrede glave. Njemu su izbijeni zubi, rascepljen obraz, a po celom telu ima podlive od udaraca. Nakon što su mu sanirane povrede, dao je izjavu policijskoj patroli.

Podsećanje

Pre tačno četiri godine, dvojica mladića napala su metalnom šipkom u gradskom autobusu broj 83 kolumnistu Vremena Teofila Pančića. Oni su zbog toga kažnjeni na po tri meseca zatvora, a u odbrani su naveli da su bili iziritirani Pančićevim gostovanjem u jednom TV emisiji.

U proleće 2007. na prozoru stana novinara Dejana Anastasijevića eksplodirala je ručna bomba, a napadač i nikada nisu otkriveni. Napad je dovođen u vezu sa Anastasijevićevim svedočenjima pred Haškim tribunalom.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

07.07.

2014.

Milan [neregistrovani] u 11:20

snaga argumenta ili argument snage

Žalosno je kad snagu argumenta zamjeni argument snage-.Dobar dio nas o tom vodi računa tek kad se od nas nađe "argumentovaniji" ili udruženiji. Posao novinara jeste da "gura nos" svagdje po nuždi profesije -ali ne i prst u oko.Nažalost ni oni nisu uvijek"korektni" -pa posledice stiđu i kad se ne nadaju. Više međusobne pažnje i uvažavanja-sprečilo bi mnogo koga lošeg po sve.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi