Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Blic nije prekršio Kodeks novinara, Nikolićeva žalba neosnovana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2014.

Izvor: Blic

Savet za štampu

Blic nije prekršio Kodeks novinara, Nikolićeva žalba neosnovana

Tekstom „Dok se Srbija davila, Nikolić pekao rakiju”, objavljenim 21. maja 2014. godine, u štampanom i onlajn izdanju, dnevni list „Blic“ nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije, odlučio je Savet za štampu.

Članovi Komisije smatrali su da je postojao opravdan interes javnosti da zna gde je i šta radi predsednik u vreme katastrofalnih poplava, te je zbog toga sasvim legitimno interesovanje “Blica” za tu temu, navodi se u odluci Saveta.

Novinari “Blica” dobili su informaciju iz izvora koje imaju pravo da štite i pokušali su da provere kod predsednikove savetnice za medije. Na pitanje gde je bio predsednik nije mi jasno i precizno odgovoreno, čime kabinet predsenika nije doprineo utvrđivanju istine.

Takođe, saopštava Savet, ni sam predsednik nije jasno demantovao da je tog vikenda bio u Bajčetini, pa Komisija za žalbe nije mogla da utvrdi da je objavljenja informacija netačna, kako se tvrdi u žalbi, a samim tim, ni da je prekršena odredba Kodeksa koja novinaru nalaže da tačno, objektivno i potpuno informiše javnost.

 Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, podneo je žalbu verujući da je “Blic” objavljivanjem spornog teksta,„na osnovu netačnog, neobjektivnog i nepotpunog obaveštavanja“ negativno utiče na njegov „lični i profesionalnii ntegritet, kao i na stvaranje negativne klime u društvu po pitanju imidža i kredibiliteta predsednika Republike, odnosno da su prekršene odredbe Kodeksa novinara o istinitosti izveštavanja.

 U tekstu se, stoji u Nikolićevoj žalbi, navodi da je Nikolić došao u Bajčetinu u petak, 16. maja, da je sutradan od ujutro pekao rakiju, a da je u nedelju bilo slavlje i ”ražanj se pušio”, dok se cela Srbija pitala gde je predsednik. Predsednik je u žalbi naveo da je njegova savetnica Stanislava Pak u odgovoru na pitanja redakcije “Blica” navela sve aktivnosti koje je predsednik imao tog vikenda, iz čega se vidi da je prikupljao pomoć za ugrožene građane.

“Pri tome autor teksta i pored dobijenog zvaničnog odgovora nedvosmisleno i odgovorno i dalje tvrdi da zna gde sam bio tokom vikenda. Dakle, umesto traganja za odgovorom iznosi neproverenu tvrdnju iako mu je odgovor prethodno dat. Ovo ukazuje na niske motive napisanog novinarskog teksta”, navodi se, između ostalog u žalbi. Predsednik je naveo i da je tokom tog vikenda bio u komunikaciji sa predsednicima brojnih država, na osnovu čega je pomoć stigla iz sedam zemalja, da je i lično prikupio pomoć i apelovao da se priključe i domaće i strane kompanije. 

U odvojenim odgovorima na žalbu Svetomira Marjanovića, odgovornog urednika “Blica” i Dušana Stojkovića, advokata lista, navodi se da je prema najboljem saznanju redakcije objavljena informacija istinita. Dobijena je odviše izvora iz vrha Srpske napredne stranke, koji su zahtevali da ostanu anonimni. Isti izvori rekli su im i da je Tomislav Nikolić u nedelju pekao jagnjetin uz saradnika šeika Abu Dabija, što nisu objavili, mada im je to praktično potvrđeno iz kabineta predsednika.

Redakcija je informaciju pokušala da proveri kod savetnice Pak, koja je u odgovoru navela šta je predsednik tog vikenda radio, ali ne i gde je bio. Njena izjava verno je preneta, a pomišljenju uredništva “Blica” postojao je opravdani interes javnosti da zna gde je tih dana bio predsednik države, pošto je bila detaljno upoznata sa aktivnostima svih članova Vlade.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi