Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janša izgubio spor protiv novinske kuće Delo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2014.

Izvor: Fonet, RTV

Janša izgubio spor protiv novinske kuće Delo

Bivši premijer Slovenije Janez Janša izgubio je sudski spor protiv novinske kuće Delo koju je tužio zbog povrede časti i ugleda, zahtevajući izvinjenje i 10.000 evra odštete, a njegova stranka dovodi u pitanje legitimnost izbora zbog Janšinog odlaska u zatvor.

 

Delo je pre više godina pisao da Janša neopravdano sebi pripisuje zasluge za slovenačku istoriju i osamostaljenje iako je rat protiv nekadašnje JNA kao tadašnji ministar odbrane 1991. godine vodio virtuelno "iza računarskih ekrana", prenose slovenački mediji.

Sudija prvostepenog suda u Ljubljani u presudi kojom je tužba odbačena navela je da javne osobe moraju trpeti veću dozu javne kritike u osporavanju njihovog političkog delovanja i računati na povrede privatnosti i da je autor članka bio vođen javnim interesom, a ne željom za senzacionalizmom.

Janša se već dve sedmice nalazi u zatvoru Dob, gde je počeo da izdržava dvogodišnju kaznu jer je primio obećanje mita u korupcijskoj aferi Patrija.

Janša tvrdi da je nevin

Njegova Slovenačka demokratska stranka (SDS) proglasila ga je "jedinim političkim zatvorenikom" u Evropskoj uniji i od vrhovnog suda zatražila da što pre odluči o njegovom puštanju iz zatvora sve do konačnog rešenja o podnesenom zahtevu za zaštitu zakonitosti.

U stranci nisu želeli da potvrdi nezvanične informacije koje je objavio list Finance da je SDS spremna u znak protesta da vrati sve poslaničke mandate koje će dobiti na prevremenim izborima 13. jula ako Janša do tada ne bude pušten iz zatvora.

Stranka, koja će po anketama na parlamentarnim izborima osvojiti drugi najveći broj mandata, saopštila da je njen lider iz političke kampanje pred izbore "uklonjen grubom zloupotrebom pravosuđa" i da predsednik vrhovnog suda Branko Masleša "proceduralnim fintama" onemogućava da se Janšina žalba na zatvor hitno reši što, kako navode, dovodi u pitanje legitimnost izbora.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi