Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Cenzura
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2014.

Izvor: Politika

Ljiljana Smajlović

Cenzura

Dunja Mijatović iz OEBS-a preksinoć je iz Stokholma pozvala srpske vlasti da prestanu da se mešaju u rad onlajn medija. Duboko su je zabrinuli navodi o blokiranim sajtovima u Srbiji, jer to „može dovesti do autocenzure”. Upozorenje OEBS-a treba ozbiljno shvatiti. Trebalo je ozbiljnije da shvatimo i peticiju blogera „U lice cenzuri” koja kruži internetom, jer mora da je to izvor informacija gospođe Mijatović.

Tamo piše: „Za samo nekoliko dana, privremeno su onesposobljeni blog ’Druga strana’ i portal ’Teleprompter’, a obrisan je ceo blog Dragana Todorovića na portalu ’Blica’ nakon što je Todorović preneo tekst u kome se navode razlozi za ostavku Aleksandra Vučića.”

Uz malo poznate blogere (Constrictoria Boa, Dokona popadija, Džunglica, Nemam ime, imam komentar, Pećko pivo i drugi), protest protiv cenzure potpisali su i Vesna Pešić i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.Oni su „prinuđeni da pretpostave da će takvih primera biti i ubuduće”.

Ne uspevam da suzbijem gorčinu. Gde su bili NUNS i OEBS kada je pre nekoliko godina trebalo dići glas protiv drakonskog zakona o javnom informisanju koji je vanrednom brzinom usvojila Tadićeva vlast, baš dok su je Vašington, Brisel i Beč kovali u zvezde kao prozapadnu, evropsku i demokratsku?

Pitanje je retoričko. Znam tačno gde su bili. NUNS je ne samo podržao, već je ohrabrio LDP da glasa za antievropski i neustavni zakon za koji Ivica Dačić nije hteo da glasa. OEBS je u to vreme u Beogradu predstavljala jedna druga gospođa, koja je samo rekla da u Evropi zapravo i ne postoje zajednički medijski standardi, svaka zemlja donosi svoje zakone. Ona sada, koliko znam, unapređuje rad medija na Kosovu. A visoko pozicionirani američki službenik u OEBS-u mi je objasnio da OEBS nije hteo da se meša jer niko na zapadu nije dao da „zbog jednog lošeg zakona padne jedna dobra vlada”.

Do juče sam mislila da je to bio vrhunac političkog licemerja i dvostrukih standarda. Ali kad vidim da Vesna Pešić i Vukašin Obradović traže pravdu za „Teleprompter”, setim se da su i jedno i drugo potpisali i žalbu Savetu za štampu, tražeći da se osudi list „Politika” što je objavio komentar u kom se kritikuju Vesna Pešić i Vukašin Obradović.

Sloboda štampe je kao i ljudska prava: mora da važi za sve, inače je nema. Ne može da postoji samo za naše političke prijatelje, ili za one koji su postali naši prijatelji zato što imamo zajedničkog političkog neprijatelja.

Bilo bi dobro da se OEBS toga ranije setio. Nije samocenzura počela sa  Teleprompterom”. Počela je sa političkim smenama urednika, kad su se OEBS i drugi pravili da to ni ne čuju ni ne vide.Procvetala je kada su Boris Tadić i Mlađan Dinkić zajedno donosili medijske zakone.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi