Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Seminar za novinare „Sloboda izražavanja i pravo na privatnost“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 05. 2014.

Seminar za novinare „Sloboda izražavanja i pravo na privatnost“

Prijepolje - Sloboda izražavanja u zemljama istočne i južne Evrope pod velikom je pretnjom vlasti, ekstremističkih ideologija i interesima kapitala, rečeno je na seminaru „Sloboda izražavanja i pravo na privatnost“ kome je prisustvovalo dvadesetak novinara iz Užica, Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, Prijepolja, Priboja i Sjenice.

Gokče Turkilmaz, ekspert Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, govorio je o najvažnijim principima evropskih pravnih dokumenata o ljudskim pravima i slobodama, i predočio neke specifične presude Evropskog suda. Njegova je ocena da je sloboda izražavanja u zemljama istočne i južne Evrope pod velikom pretnjom vlasti, ektremističkih ideologija i interesa kapitala. Otuda ne čudi što najveći broj tužbi protiv države pred Evropski sud u Strazburu stiže iz Rusije, Rumunije, Srbije, Turske.

Frederik Gras, advokat iz Pariza specijalizovan za medijsko pravo, ukazao je da ograničenja slobode izražavanja u evropskoj sudskoj praksi počivaju na principima: da su propisana zakonom i da su u javnom interesu. Stanovište Evropskog suda je da političari, posebno nosioci javnih funkcija, samim učešćem u politici i prihvatanjem javnih poslova pristaju na najveću izloženost javnoj kritici, što, pre svega, podrazumeva kritiku medija. „Zapravo, javni poslovi su veoma slični ragbiju, jer počivaju na sučeljavanju i udarcima. Ukoliko ne želite da primate udarce tada ne igrajte ragbi“, rekao je Gras, uz napomenu da Evropski sud nije bog i da se novinari moraju boriti za svoje legitimne ciljeve u javnom interesu, umesto da očekuju rešenja od Strazbura.

Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu, predstavila je rad ovog samoregulatornog tela kroz praksu i odluke Komisije za žalbe na sadržaje u štampi i internet medijima. Seminar je organizovao Savet Evrope u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, u okviru regionalnog projekta „Unapređenje slobode izražavanja i informisanja i slobode medija u Jugoistočnoj Evropi“, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi