Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  OEBS kritikuje vladu zbog cenzure
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 05. 2014.

Izvor: B92, Beta

OEBS kritikuje vladu zbog cenzure

Beograd--Predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović kritikovala je danas vlasti u Srbiji zbog pokušaja cenzurisanja medijskih sadržaja na internetu. Dunja Mijatović je na konferenciji posvećenoj internetu, koja se održava u Stokholmu, pozvala vlasti u Srbiji da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa, posebno u kriznim vremenima, kao što je situacija sa poplavama u regionu.

"Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji bili blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet je od suštinskog značaja za slobodan protok i pristup informacijama", kazala je ona.

Prema njenim rečima, u vremenima krize slobodan protok informacija je od vitalnog značaja, kako bi se ljudima omogućilo da sami procene situaciju.

Dunja Mijatović je upozorila da je tokom vanredne situacije u Srbiji bilo brisanja celih sajtova sa interneta, kao i cenzurisanja pojedinih blogova i hapšenja pojedinaca.

"Hapšenje pojedinaca zbog blogova, komentara ili drugih oblika pisanja nije prihvatljivo. Ono ima negativan uticaj na opšte stanje slobode štampe u zemlji i može dovesti do autocenzure. Pozivam srpske vlasti da stave tačku na ovo i prestanu da se mešaju u rad on-lajn medija", rekla je Dunja Mijatović.

Ona je poručila i da je njena kancelarija spremna da pomogne vlastima u Srbiji u ovoj oblasti.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

28.05.

2014.

slikovnicaanonymous [neregistrovani] u 21:18

arsini

samo vi gospodjo d. mijatovic iz evropskih institucijna, zvanicno aplaudirajte vldi i delite pohvale, pa posle nemojte da se cudite cenzuri na internetu i odlsku "nekog" s.skore i a.timofejeva i ostalih koji nisu potaman onima koji odlucuju. ne mogu dvostruki arsini nigde da prodju, pa ni u ovdasnjim medijima. ili je mleko belo ili nije. ovde ne vazi izreka "nije vazno da li je macka bela ili crna, vazno da lovi miseve".posebno sto se ni novinarska udruzenja ne izjasnjavaju o problemima cenzure koja je sve uocljivija, ali, oni koji su drugo ocekivali, ocigledno su bili u zabludi ili "neobavesteni"...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi