Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko to pritiska slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 05. 2014.

Izvor: B92

Ko to pritiska slobodu medija

Ko ugrožava slobodu medija, da li je i kolika autocenzura u srpskim medijima, smena šef deska Novosti i ostavka savetnika direktora RTS, teme su Utiska nedelje. Gosti Nebojša Krstić, bivši savetnik za medije bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Srđan Škoro, bivši šef deska Večernjih novosti i Nebojša Spaić, bivši savetnik v. d. direktora RTS-a nisu se složili oko toga ko to vrši pritisak na medije i zašto je srpska medijska scena u lošem stanju, kako to primećuje i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Srđan Škoro, koji je pre dva dana smenjen sa mesta šefa deska Večernjih novosti bez konkretnog obrazloženja, a mnogi to dovode u vezu sa njegovim gostovanjem u Jutarnjem programu RTS-a u danu kada je birana nova vlada, smatra da je najveći problem pritiska koji dolazi od partija na vlasti. 

"Nije bitno da li je partija sa predznakom demokratska ili napredna, svaka partija koja je na vlasti a ja sam u novinarstvu već 30 godina, vrši pritisak na medije. To je naš glavni problem, što partije na vlasti postavljaju direktore medijiskih kuća u državnom vlasništvu bilo direktno ili posredno tj. indirektno. Ovde je reč o vlasti koja je uobrazila i misli da je država partija, svaka vlast. Suština je da partija izađe iz medija, a država je iznad partije, država su institucije u kojoj treba da sede stručni ljudi", rekao je Škoro. 

 

On dodaje da kontrola medija jako dugo traje i nisu je uveli naprednjaci već je to uvela vlast Demokratske stranke i da konekvence za ljude koji samo iznose svoje mišljenje ne smeju da postoje. 

Neboša Spaić koji je u četvrtak dao ostavku na mesto savetnika v.d. generalnog direkotra RTS-a i to samo posle mesec dana od postavljenja pošto su ga pre nekoliko dana pojedini tabloidi napali, smatra da je priča o autocenzuri lepo ime za kukavičluk. 

"Suština naše profesije je etika i moral, to je ono što razlikuje novinara kao profesionalca od novinara kao zanatlije, a ukoliko novinar prihvata da to krši, on krši moralne principe ali ne i zakonske jer ga zakon ne kažnjava kao da krade. A što se tiče pritisaka vlasti, države, partije na medije - njihovo je da pritiskaju a moje je da taj pritisak ne prihvatim, moje je da objavljujem ono što mislim da treba da objavljujem". 

Nebojša Spaić smatra da za stanje u medijima nije kriva vlast već sami mediji, a da najveći problem srpskog novinarstva nije pritisak već primitivizam.

 Nebojša Krstić ističe razliku u kritici i kritizerstvu koje postoje u medijima. On smatra da je kritika ukazivanje na greške i ona sadrži dobru volju, dok je kritizerstvo puno "hejta". 

"Lako je reći imamo vlast koja je zla i medije koji su dobri i ajdemo da navijamo za medije i oborimo vlasti koja je zla, a svaka je po definiciji toj jel da zla i ova i Tadićeva i Đinđićeva, sve su bile zle po toj definiciji...Međutim, svaka vlast je u problemu, i ova i prošla. Ja sam čovek koji je sklon da pretpostavim da svako ima dobru nameru i da im verujem za sve što mi kažu - ako mi kažu da su za slobodu štampe ja im verujem, ako mi kažu mi se zalažemo za evropsku Srbiju ja im verujem, ako kažu želimo pristojnu i normalnu Srbiju ja im verujem. I onda sam spreman da kažem, gospodo pošto to želite onda ne smete da smenite urednika deska u Novostima gospodina Škora". 

Krstić smatra da je odluku o smeni glavni i odgovorni urednik Večernjih Novosti Ratko Dmitrović doneo ne pod pritiskom vrha vlasti ili SNS-a već zbog toga da bi se on lično umilio aktuelnoj vlasti. 
I Nebojša Spaić dodaje da premijer Srbije Aleksandar Vučić ima mnogo važnijeg posla od bavljenja medijima i pojedincima u medijima, ali da misli da su poslednja dešavanja posledica zbunjenost i neke vrste histerije i potresa unutar vladajućih struktura i pre svega SNS koja ima natpolovičnu većinu u skupštini ali je frustrinana time što ima malo ministara.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi