Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS da se izvini jer je vređao gej populaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 05. 2014.

Autor: M. K. V. Izvor: Kurir

RTS da se izvini jer je vređao gej populaciju

Predrag Azdejković i Gej lezbijski info-centar oštro su osudili ponašanje komentatora RTS Silvane Grujić i Dragoljuba Ilića, muzičkog urednika, tokom prenosa Evrovizije i traže izvinjenje Javnog servisa zbog vređanja trans osobe Končite Vurst.

Uvređeni

- Smatramo nedopustivim vređanje trans populacije na nacionalnom servisu koji je servis svih građana, pa i LGBT populacije, koju već godinama aktivno ignoriše. Smeštanje trans osobe Končite Vurst u domen bizarnosti, cirkusa, frik šoua i zgražavanje kada dobija maksimum broj poena je nedopustivo. Takvim ponašanjem komentatori RTS su diskriminisali LGBT populaciju, što je u Srbiji zabranjeno Zakonom protiv diskriminacije i drugim zakonskim i podzakonskim aktima vezanim za medije. Gej lezbejski info-centar zahteva izvinjenje od RTS zbog diskriminatornih izjava komentatora ili će biti primoran da podnese pritužbu poverenici za zaštitu ravnopravnosti i predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji. Evrovizija je već decenijama događaj koji promoviše toleranciju i koji je veoma blizak senzibilitetu LGBT populacije širom Evrope i nedopustivo je da se tokom takvog događaja čuju komentari kao što smo imali prilike da čujemo na RTS - navodi se u saopštenju koje je potpisao Azdejković.

RTS ćuti

Pozvali smo PR Javnog servisa Dušku Vučinić Lučić, ali ona se do zaključenja broja nije javljala na telefon.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi