Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS krije Spaićevu platu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 05. 2014.

Autor: E. I. Izvor: Informer

RTS krije Spaićevu platu

Rukovodstvo RTS i dalje krije platu i detalje iz ugovora s bivšim urednikom NIN Nebojšom Spaićem, za koga je otkriveno da je tajno izabran za savetnika generalnog direktora Javnog servisa Nikole Mirkova!

Uprkos našem upornom insistiranju da dobijemo informacije o tome kada je ugovor sa Spaićem sklopljen, koliko je plaćen i zašto nije bilo konkursa za savetničku poziciju direktora, iz RTS odgovor nismo dobili.

Pošto nije bilo zvanične reakcije ove kuće, odgovore na pitanja pokušali smo da saznamo direktno od Nikole Mirkova, direktora RTS, ali je juče bio nedostupan. Ni Nebojša Spaić nije bio mnogo rečitiji: I dalje ne želim ništa da komentarišem! Stručna javnost, međutim, tvrdi da RTS, kao institucija koja se finansira iz budžeta, mora da objavi informacije o zaposlenima.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor finansija kaže da ugovori Javnog servisa moraju biti dostupni građanima. Za RTS važe ista pravila kao i za ostatak javnog sektora. U praksi je, međutim, situacija drugačija jer ne dostavljaju podatke čak ni kad im to naloži poverenik Rodoljub Šabić. Verovatno je ovo deo njihove politike, po kojoj građani imaju pravo da znaju sve osim onoga što treba da znaju! ističe Dobrašinović. Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije takođe smatra da RTS ove podatke mora da objavi.

Poslovanje i zapošljavanje u javnim službama uvek moraju biti vidljivi naglašava Vasilićeva, a sli čno razmišlja i Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije: Problem je što ne znamo po kakvoj je proceduri Spaić izabran na funkciju, odnosno da li su poštovana interna pravila zapo šljavanja. Ako je ovo od interesa za javnost, nema šta da se krije. E
Moj ugao

NEMANjA NENADIĆ TRANSPARENTNOST

Svaka institucija koja se finansira iz državnih izvora obavezna je da podatke o angažovanju savetnika dostavi ako im se uputi zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. Oni to sami ne moraju da urade.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi