Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pljuvao Tomu, uništio NIN, sad savetuje direktora RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 05. 2014.

Autor: N. I. Izvor: Informer

Pljuvao Tomu, uništio NIN, sad savetuje direktora RTS

Nebojša Spaić, bivši glavni urednik nedeljnika NIN koji se „proslavio“ 18. maja 2012. kada je neposredno uoči drugog kruga predsedničkih izbora proglasio Tomislava Nikolića za političkog samoubicu, angažovan je kao savetnik v. d. direktora RTS Nikole Mirkova!

Spaić je, podsetimo, u jesen 2012. kada je SNS napravio Vladu bez Tadićevog DS, najavljivao krvave sukobe na srpskim ulicama (!?!), a sada dobija masan honorar u Javnom servisu, koji plaćaju svi građani!

Ko je ovde lud?

Iz Javnog servisa su juče ujutro saopštili da je Spaić na ovu funkciju postavljen zbog toga što ima „značajno novinarsko, univerzitetsko i poslovno iskustvo“. Nije, međutim, objašnjeno da li se pod profesionalnim iskustvom misli na činjenicu da je u njegovo vreme NIN imao najniži prodati tiraž u dotadašnjoj istoriji, zbog čega je Spaić i smenjen?! Ili, da li je predavanje na privatnom univerzitetu Singidunum dovoljna preporuka za savetničku funkciju u Javnom servisu? Konačno, nikome nije jasno ni na koje je tačno poslovno iskustvo uprava RTS mislila kada je obrazlagala Spaićevo imenovanje.

U nacionalnoj televiziji, takođe, odbijaju i da odgovore na pitanje kolika je plata Spaiću, da li je on zaposlen na neodređeno vreme ili na osnovu ugovora o radu, kao ni da li je za njegovo savetničko mesto bio raspisan konkurs? Pitanje je, dakle, ko je, kako i po čijem nalogu odlučio da Spaić, novinar vrlo sumnjive biografije, postane savetnik na Javnom servisu Srbije?! Odgovore na ova pitanja niko nije mogao da nam da.

Zanimljivo je, međutim, da nam se juče posle podne javio v. d. direktora RTS Nikola Mirkov i rekao nam da je Spaić bio njegov savetnik, ali da mu je u međuvremenu istekao ugovor (?!?). Kada smo ga upitali koliko je Spaić tačno radio i na kojim poslovima, kolika mu je bila plata i kada mu je to istekao ugovor, Mirkov je odgovorio da sve to ne zna i uputio nas na Pravnu službu RTS...

Odluka stranaca

Uoči zaključenja ovog izdanja javio nam se i sam Nebojša Spaić sa istom pričom:

- Bio sam savetnik, ali više nisam, istekao mi je ugovor - rekao nam je on. Na pitanja šta je radio, kad je potpisan ugovor o radu i kada je tačno istekao rekao nam je samo da „neće da priča o stvarima koje su prošle“!?!

Ni Mirkov ni Spaić, međutim, nisu umeli da objasne zašto je RTS juče ujutro zvanično potvrdio da je bivši glavni urednik NIN izabran za savetnika direktora.

Na drugoj strani, glavni urednik „Novog standarda“ Željko Cvijanović smatra da je Spaić postavljen za savetnika generalnog direktora kako bi „dokrajčio“ Javni servis:

- Neko ko je tako temeljno uništio NIN zaslužuje da uništi i RTS. Spaić je službenik međunarodne zajednice i zapadnih zemalja i ne verujem da ga je Nikola Mirkov sam postavio na to mesto, jer je on čovek koji zna šta radi i koji vodi računa o vrednostima. Sigurno su Mirkovu „poturili“ Spaića, a to je urađeno kako bi se sprečio ovaj nagoveštaj i slutnja da Javni servis ide ka objektivnom izveštavanju, naročito o Ukrajini. 

Biografija Nebojše Spaića

Od 2001. do 2003. bio glavni urednik Radio Beograda 202 l od 2003. do 2005. radio kao šef pres-centra i izvršni direktor u beogradskom Medija centru l 2005. postaje konsultant za medije i suosnivač PR agencije „Kovačić i Spaić“ l 2010. postavljen za glavnog urednika NIN l 2013. kompanija „Ringijer Aksel Špringer“ smenjuje ga s ove funkcije i postavlja za izvršnog direktora za specijalne projekte l profesor na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum

Ovako je pisao Nebojša Spaić, savetnik v. d. direktora RTS

Tomislav Nikolić izgubio je sve šanse da ikada dođe na vlast. Nije ih u stvari ni imao, iako se u jednom trenutku činilo da bi u drugom krugu raspored glasova preostalih predsedničkih kandidata mogao da dovede do njegovog izbora za predsednika. Nije imao šanse jer je u kampanji morao da pokaže ko je on zaista...

Čekaju nas svakojaki incidenti i sukobi, biće tu Nikolićeve tuče, lupanja kutija, svađa, sasvim sigurno, pitanje je samo obima, biće možda i nečeg težeg, a sve to ima potencijal da izazove šire nemire i destabilizaciju...

Poredak u Srbiji se promenio 5. oktobra. I zato Toma Nikolić ne može da bude njen predsednik...

 (NIN, 18. maj 2012)

Čekajte bre

Rade Veljanovski, professor

Savetnik nije nikakva važna funkcija. Upravni odbor RTS može da izabere u zavisnosti od potreba koga želi.

Moj ugao

Nino Brajović, generalni sekretar UNS

Izbor menadžerskog tima, posebno ako je reč o ljudima van Javnog servisa, treba da bude transparentan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi