Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Žarković: Medijska proizvodnja vođe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 05. 2014.

Izvor: RTV

Žarković: Medijska proizvodnja vođe

Glavni urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković ocenio je da pozicija aktuelne pokrajinske vlasti zavisi od ishoda unutarstranačkih izbora u Demokratskoj stranci koji se održavaju 31. maja, odnosno od toga da li će lidersku poziciju u stranci preuzeti Bojan Pajtić, koji je i predsednik Vlade Vojvodine, ili će je zadržati Dragan Đilas.

"Mislim da će to dosta zavisiti od unutarstranačkog glasanja u DS-u između Pajtića i Đilasa. Ako Pajtić dobije te izbore, što nije nemoguće, on će postati poželjan partner Vučiću i neće se ići na provociranje prevremenih izbora, nego će se rešenje tražiti u nekoj novoj vrsti kohabitacije između DS i SNS. Ako Pajtić izgubi, onda može doći do promene političke strukture u Vojvodini", oceni je Žarković u emisiji "Jedan na jedan" RTV-a. 

Žarković je posebno kritikovao postojanje cenzure i autocenzure u medijima u Srbiji, ocenjujući da ona nije čak ni prikrivena, već da postoje brojni primeri koji potvrđuju takvu praksu.

"Autocenzuru teško je dokazati, ali postoji gomila primera, kao recimo primer kad se Aleksandar Vučić oženio a to niko nije smeo da objavi, niko nije procenio da je to vest od javnog interesa. Dogodilo se da je nekom cenzorskom rukom naloženo da se to ne piše, ili su mediji procenili da se to Vučiću ne bi dopalo", kazao je on

Saopštenje SNS-a kojim oni kritikuju RTS, prema njegovim rečima je "odapinjanje strele koja novinare, a posebno urednike tera na razmišljane šta bi se vlastima dopalo a šta ne".

On smatra da je takav odnos najmoćnije vladajuće stranke prema medijima, posledica spoznaje da je kontrola medija izvesniji put za sprovođenje reformi od institucionalnog puta, čemu, kako je dodao, idu u prilog i priče o novom radnom vremenu, rasprava o penzijama i druge.

"To je proizvodnja vođe koji narodu treba da sopšti loše vesti. I Vučić razume da je to lakši put do reformi nego što je to institucionalni put", kazao je Žarković.

Prema njegovim rečima, izvori finansiranja medija toliko su se suzili da nema realne privrede koja bi se oglašavala, te da sad sve zavisi od nečije dobre volje, kao i da su sad "Vučićevi ljudi preuzeli dominantne oglašivače".

"Ta priča o radnom vremenu i ukidanju službenih automobila je demagogija. A vidim da su po medijima svi time oduševljeni. Ne ide da se to medijski interpretira kao svetsko čudo", rekao je on.

Dodaje da je i ranije bilo autocenzure u medijima, ali da je taj sistem za vreme vlasti Borisa Tadića bio "mekši", dok je, kako je naveo, velika razlika između sadašnjih i medija 90-ih koji su kritikovali tadašnji Miloševićev režim jer su tad "mediji imali podršku stranih faktora, dok sad Vučić ima podršku stranih faktora". A interes stranih faktora danas je, prema njegovim rečima, stabilnost regiona, odnosno okončanje kosovskog pitanja.

"Autocenzura je indukovana ponašanjem vlasnika i glavnih urednika, jer oni određuju šta može da se objavljuje, šta ne, a čemu se novinari povinuju, jer im je tako lakše da prežive. Ovaj oblik autocenzure koji sad postoji posledica je cenzorskih mehanizama, i postoje utvrđena pravila ko se ne sme dirati i šta se ne sme dirati", ocenio je on, dodajući da novinari onda tragaju za oni temama koje su "poželjne" i počinju da misle na drugačji način.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi