Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarstvo kulture i informisanja o registraciji "Kurira"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 05. 2014.

Izvor: NUNS, Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja o registraciji "Kurira"

Povodom zahteva Nezavisnog udruženja novinara Srbije za proveru okolnosti pod kojim je registrovano javno glasilo "Kurir: najuticajnije dnevne novine na Balkanu" iz Ministarstva kulture i informisanja stigao je odgovor koji u celosti prenosimo.

Republika Srbija
Ministasrtv kulture i informisanja
Beograd, Vlajkovićeva  3

Broj: 650-00-0012/2014-01
Datum: 30.04.2014. godine

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Vukašin Obradović, predsednik

Povodom Vašeg dopisa u kom tražite da Vas obavestimo o merama koje je Ministarstvo kulture i informisanja preduzelo u vršenju nadzora nad primenom odredaba Zakona o javnom informisanju („Službeni glasnik RS“, br.43/03,61/05, 71/09, 89/10-US i 41/11-US), obaveštavamo vas o sledećem:

Agencija za privredne registreje na zahtev Ministarstva kulture i informisanja dostavila dokumentaciju na osnovu koje je izvršena registracija dnevnih novina „Kurir“, „Kurir magazin“ i „Kurir: najuticajnije dnevne novine na Balkanu“ i utvrdila da je u Registar javnih glasila, na osnovu rešenja BJG 93/2009 od 13.11.2009. upisano javno glasilo „Kurir“ pod registarskim brojem NV000052. Osnivač javnog glasila „Kurir“ je Novinsko izdavačko preduzeće Kurir Info doo Beograd, Vlajkovićeva br. 8. Na osnovu odluke Osnivača – Člana Društva u funkciji Skupštine, broj 01 od 03.01.2014. godine, Kurir Info d.o.o. Registrator je doneo rešenje BJG 1/2014 od 06.01.2014. godine kojim je usvojena registraciona prijava i u Registar javnih glasila registrovana promena podataka na način da se briše naziv „Kurir“ i upisuje naziv javnog glasila „Kurir magazin“. Na osnovu registracione prijave koja je podneta od strane ADRIA MEDIA SERBIA DOO BEOGRAD, Registrator je done o rešenje BJG 15/2014 od 15.01.2014. godine kojim je registraciona prijava  usvojena  i u registar javnih glasila registrovao javno glasilo „KURIR: NAJUTICAJNIJE DNEVNE NOVINE NA BALKANU“ pod registarskim brojem NV 000716. Utvrđeno je da je 02. februara 2014. godine datum kada se na tržištu poslednji put pojavilo javno glasilo „Kurir magazin“. Takođe je utvrđeno da je prvi broj javnog glasila „Kurir: Najuticajnije dnevne novine na Balkanu štampan i bio dostupan na tržištu dana 03. februara 2014. godine.

Članom 14a. stav 3. Zakona o javnom informisanju propisano je da nije dozvoljeno osnivanje javnog glasila pod istim ili sličnim imenom koje može izazvati zabunu u pogledu identiteta javnog glasila u slučaju prestanka javnog glasila brisanjem iz Registra javnih glasila ili na drugi način, odnosno prestankom štampanja ili izdavanja javnog glasila.

Na osnovu svega iznetog utvrđeno je da nije postupljeno protivno odredbama člana 14a. stav 3 Zakona o javnom informisanju jer je od dana registrovanja javnog glasila „Kurir: Najuticajnije dnevne novine na Balkanu“ do dana pojavljivanja na tržištu javno glasilo „Kurir magazin“ bilo svakodnevno dostupno na tržištu, a da pomenuta zakonska odredba tu zabranu vezuje za slučaj da je javno glasilo brisano iz Registra javnih glasila ili prestalo da se štampa ili izdaje.

Pomoćnik ministra

Saša Mirković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi