Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bugarski novinari "preotkrivaju" jug Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 04. 2014.

Autor: K. T. Izvor: Narodne novine

Bugarski novinari "preotkrivaju" jug Srbije

Predstavnici sedme sile iz susedne Bugarske posetili su juče Niš u okviru projekta 'Novinarsko preotkrivanje' koji je otpočeo prošle godine i čiji je cilj da približi kulturološke i istorijske aspekte pograničnog predela, kao i prirodne znamenitosti.

Projekat se bazira na međusobnim, uzajamnim posetama bugarskih i srpskih novinara, počeo je 22. aprila prošle godine i realizuju ga tri organizacije, dva partnera iz Bugarske i Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije sa srpske strane.

Ukupan budžet npojekta je oko 80 hljada evra, a finansira se iz IPA programa prekogranične saradnje Bugarska i Srbija.

'Do sada smo organizovali dva boravka novinara sa juga Srbije u Bugarskoj i bilo je više od 30 naših kolega i koleginica koji su posetili Bugarsku. Ovo je druga posota bugarskih novinara Srbiji, otprilike četrdesetak novinara ukupno je posetilo jug Srbije, Vranje, Leskovac, Bosilegrad, Niš, Pirot, Dimitrovgrad i kulturne i istorijske znamenitosti kao i prirodne lepote. Suština projekta jeste razmena informacija o onome što poseduje jug Srbije i ovaj deo Bugarske koji se naslanja na granicu sa ovom oblasti', objašnjava Ljiljana Stojanović, rukovodilac centra za demokratiju i razvoj juga Srbije.

Ona dodaje da je ideja da se ljudima koji žive sa ove strane granice približi život onih drugih, a najbolji način da se to uradi, jeste da to urade novinari.

Utisci gostiju su veoma pozitivni, jer ovakve posete i razmene osim što bogate lično iskustvo i kulturu, doprinose boljem upozavanju i razumevanju suseda i kolega.

"Sve ono što smo videli prilikom boravka ovde, na jugu Srbije, ostavilo je veoma dobre utiske na mene. Vidim koliko se Srbija promenila i kako ide napred. Komunikacija između naših zemalja se stalno poboljšava i bitno je da nam daje mogućnosti da idemo zajedno na put ka Evropi. Srbija je dobar primer kako so zemlja i društvo mogu menjati, rekao je Nikolai Kristov, gost iz Bugarske.

Deo projekta je i izložba fotografija koje su nastale u toku međusobnih poseta, a koja je otvorena juče u Niškom kulturnom centru. Kako je najavjljeno. izložbu će pratiti i objavljena publikacija, takođe kao deo projekta.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi