Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Predstavljena knjiga Džulijana Asanža
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 04. 2014.

Autor: Beta Izvor: Politika

Predstavljena knjiga Džulijana Asanža

Prihod od prodaje knjige „Sajferpanks” biće uplaćen u fond za pomoć porodicama ubijenih novinara Osnivač sajta „Vikiliks” Džulijan Asanž upozorio je na promociji svoje knjige „Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta”, juče u Beogradu, da je internet najveći potencijalni porobljivač čovečanstva.

„Nikada ranije nisu sve države u isto vreme bile pod takvim predominantnim uticajem. Međutim, knjiga govori i o tome kako internet može biti upotrebljen protiv tih globalnih tendencija”, rekao je Asanž u videoporuci koja je emitovana na promociji. Knjiga „Sajferpanks: Sloboda i budućnost interneta” nastala je kroz razgovore Asanža sa, po njegovim rečima, trojicom vodećih virtuelnih aktivista, koji se već godinama bore protiv tehnološkog totalitarizma.

Izraz „sajferpanks” označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu šifrovane elektronske komunikacije, što je, po njihovom mišljenju, jedan od načina zaštite privatnosti. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da globalni sistem nadzora danas prevazilazi puko presretanje komunikacije i da predstavlja totalni nadzor koji nikako ne može da ima opravdanje.

Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović ocenila je da je najzanimljiviji deo knjige onaj u kom Asanž objašnjava da je na Zapadu došlo do brisanja istorije, što predstavlja cenzuru nakon objavljivanja. Glavni urednik lista „Danas” Zoran Panović ocenio je da Asanžov rad ne treba dovoditi u vezu s „levičarenjem”, niti od njega praviti „borca za srpsku stvar”. „To je tek fatalno za Srbiju, da ga stavimo u nivo nekog (Petera) Handkea, ili što je BernarAnri Levi za Hrvate i Muslimane”, rekao je Panović i kazao da bi to „kontaminiralo diskurs” o Asanžu.

Vlasnik izdavačke kuće „Albion buks” Uroš Balov najavio je da će posle dela „Sajferpanks” objaviti i srpsko izdanje knjige „Kada je Gugl sreo Vikiliks”, koja predstavlja razgovor Asanža s direktorom i osnivačem internet pretraživača „Gugl” Erikom Šmitom. Balov je rekao da je s Asanžom dogovoreno da se prihod od prodaje knjige „Sajferpanks” uplati u fond za pomoć porodicama novinara koje je ubio Miloševićev režim, kao i NATO bombardovanje 1999. godine. Beta 

Ne bombarduju „normalne zemlje”

Posle emitovanja Asanžovog obraćanja srpskoj javnosti putem videa, u kom je istakao da je Srbija pogrešno predstavljana u medijima, a potom i napadnuta, glavni urednik Danasa je rekao da se nada da „Asanž neće ući u kolo boraca za srpsku stvar“. Panović je naglasio da, kad Srbi govore o tome zašto su bombardovani, ne bi trebalo da zaboravljaju ni „kako smo došli u poziciju da budemo bombardovani“. Postoje i te naše mentalne bolesti, od kojih smo oboleli, primetio je Panović i dodao da Amerikanci ipak „nisu bombardovali nijednu zemlju koja je normalna“. R. D.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi