Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Važni instrumenti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 04. 2014.

Izvor: Poslovi

Važni instrumenti

U Medija centru u Beogradu predstavljeno je istraživanje sprovedeno u okviru projekta „Argus“, koji uz podršku EU sprovodi agencija „Beta“.

Cilj projekta je jačanje uloge medija kao važnog instrumenta za obezbeđivanje vladavine prava i približavanje procesa integracija u EU. Kako naglašava Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik „Bete“, novinska agencija će se tokom cele ove godine posebno baviti sadržajima poglavlja 23 i 24 pregovora za pridruživanje Srbije EU.

Prvi korak u projektu je istraživanje stavova građana o EU, Srbiji u EU, društvenim institucijama, odnosu prema pravosuđu, granicama, korupciji, sprečavanju diskriminacije, slobodi izražavanja i medija. Tribinom „Novinarstvo u Srbiji danas“ Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) počelo je obeležavanje 20 godina postojanja. Vukašin Obradović, predsednik NUNSa, ocenio je da srpska medijska scena izgleda „otužno“ i da je čine „uplašeni novinari“, skloni autocenzuri i „potkupljivi mediji spremni da se dodvoravaju vlasti da bi preživeli“.

„Često novinari nemaju izvor, već izvor ima novinare kojima manipuliše, a preko njih manipuliše i hiljadama ljudi koji te novine čitaju. Dakle, novinari su samo oruđe u rukama izvora. Dešavaju se, naravno, i drugačije situacije, kada izvori imaju informacije za koje se opravdano može reći da javnost ima pravo da ih zna i izvor bez sumnje deluje u javnom interesu'', rekao je Rodoljub Šabić. Nacionalna služba za zapošljavanje od 1. aprila sprovodi „Anketu poslodavaca 2014“, o njihovim potrebama i prognozama kretanja na tržištu rada.

Anketom će biti obuhvaćeno oko 7.300 poslodavaca 5.000 malih, 1.700 srednjih i 600 velikih preduzeća. Dobijene informacije biće od značaja za: planiranje aktivnih mera zapošljavanja NSZ, izradu lokalnih akcionih planova zapošljavanja, razvoj budućih projekata finansiranih iz IPA programa EU, usklađivanje sistema obrazovanja sa potrebama tržišta rada i informisanje poslodavaca o raspoloživosti kadrova u Srbiji. Nacionalna služba za zapošljavanje poziva kompanije koje posluju u Srbiji da učestvuju u istraživanju i u razgovoru sa anketarima obezbede tražene podatke. Budući da se radi o istraživanju od nacionalnog značaja, dragocena je podrška predstavnika najbrojnijih asocijacija poslodavaca i socijalnih partnera NSZ Privredne komore Srbije, Unije poslodavaca, Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi