Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Deca, političari i izbori
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 04. 2014.

Autor: Tamara Lukšić Orlandić Izvor: Danas

Deca, političari i izbori

Neće ovo biti priča o potrebi snižavanja dobne granice za učestvovanje na izborima, mada sam lično „za“ to, tj. da se već sa 16 godina dozvoli pravo glasa.

Biće ovde reči o tome kako naši političari, kandidati za značajne funkcije na republičkom nivou i u gradu Beogradu percipiraju decu, koliko su im ona kao, ipak, neglasači, bitni tokom kampanje, a to znači i kada kampanja utihne.

Šta su njihovi prioriteti? Da li deca i njihova prava mogu biti okosnica nečijeg političkog programa? Ili samo usputna tema, da ne ispadne da se nije mislilo o budućnosti? I zaista sam mislila da će se sada, kada su velike teme i velike podele oko približavanja EU i statusa Kosova, ostale u drugom planu, naći mesta i za one „na kojima svet ostaje“. Pratila sam 33 dana osam dnevnih listova (Alo, Blic, Večernje novosti, Danas, Informer, Kurir, Naše novine i Politika - po azbučnom redosledu ), sve u želji da saznam kako se deca „kotiraju“ na agendi naših političkih partija i u samoj kampanji.

Malo je reći da sam bila razočarana. Već posle tri dana sam shvatila da, pored praćenja kampanje iz ugla dece i njihovih prava, treba da uporedo pratim o čemu sami mediji pišu, a odnosi se na decu. Brojke će svedočiti same, bez velike analize.

Naime, dok je tih osam dnevnih novina u periodu od 3. februara do 13. marta, poslednjeg dana kampanje, objavilo 126 tekstova, mahom kratkih vesti, u kojima su kandidati na republičkim izborima i za grad Beograd spominjali decu (a od tog broja skoro polovina - 60 „tekstića“ se odnosilo na kampanju za gradonačelnika Beograda), dotle su svi ti listovi od 7. februara pa do 13. marta objavili četiri puta više tekstova (tačno 491 tekst) u kojima su deca bila predmet pažnje, najčešće žrtve nekog nasilnog događaja, a veoma retko pozitivni akteri nekog događaja.

Još je zanimljivije da se samo u jednom (!) tekstu spominju prava deteta. U tekstu se iznose zamerke predstavnika Centra za prava deteta, najuticajnije organizacije civilnog društva u Srbiji u oblasti prava deteta, na račun Vlade Srbije, koja kasni godinu dana sa dostavljanjem redovnog periodičnog izveštaja o primeni Konvencije o pravima deteta, dakle, i o stanju dece u Srbiji. Istovremeno, državna sekretarka, priznajući kašnjenje, ističe da će Savet za prava deteta Vlade uticati da Vlada postavi prava deteta u vrh državnih prioriteta.

A, onda mi je negde, kako se kampanja približavala kraju, pala u oči vest „Deca su najvažnija“, koju je od ovih osam novina objavila samo jedna. Vest sa tako bitnim naslovom je imala tačno 25 reči, a suština je bila da je direktor Unicefa u Srbiji gospodin Mišel Sen Lot uputio prethodni dan pismo političkim partijama u predizbornoj kampanji i pozvao ih da ne zaborave najvažniji resurs Srbije - decu.

Očigledno je gospodin Sen Lot bio zbunjen odsustvom pažnje koju su lideri partija posvetili deci. U neverici sam tražila tu vest i u drugim novinama, ali nije je bilo. Da li je ovaj apel prvog čoveka Unicefa u Srbiji bio razlog, tek pretposlednjeg i poslednjeg dana izborne kampanje u sedam listova objavljeno je pismo lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na celoj strani, kojim se obraća sugrađanima.

U pismu kaže da će 16. mart biti veoma važan datum. Prvo, jer je to šansa da svako odluči ko će biti odgovoran za njegovu budućnost, a potom poručuje: „A tu je i drugo važno pitanje - kakvo društvo ćemo izgraditi za našu decu?“ Tog poslednjeg dana kampanje, još jedan lider, Ivica Dačić, predsednik SPS, dvema novinama je objavio svoje pismo obraćajući se biračkom telu, gotovo prisno: „Dragi prijatelju, draga prijateljice“.

Između ostalog kaže: „Da Srbija bude zemlja koja će da brine i štiti svoje radnike, penzionere, ljude bez posla, majke, đake i sve koji teško mogu da brinu samo o sebi.“ Uskoro će se konstituisati republički i gradski organi Beograda. Pratićemo „kakvo društvo će se graditi za našu decu“. A pod to se može podvesti skoro sve što je u kampanji rečeno, od strukturnih reformi, stranih investicija, ulaganja u poljoprivredu, uvođenja obavezne srednje škole i dr.

Autorka je stručnjakinja u oblasti prava deteta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi