Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Digitalni signal košta siromašne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2014.

Autor: I. Mićević Izvor: Večernje novosti

Digitalni signal košta siromašne

Za završetak digitalizacije televizije državi će biti potrebno još najmanje 30 miliona evra, ali većina građana ne treba da brine, jer ih digitalizacija neće koštati ništa. Svi oni koji već imaju kablovski priključak, satelitsku antenu ili IPTV, što je oko 60 odsto domaćinstava, brigu oko digitalizacije mogu da prepuste operaterima, koji će signal prilagođavati tako da mogu da ga primaju svi tipovi televizora.

 

Izdatak zbog modernijeg signala imaće uglavnom najsiromašnija, seoska domaćinstva, koja se i dalje uzdaju u sobnu ili krovnu antenu. Ako ne žele sneg na ekranu, moraće da kupe set-top boksove ili odgovarajuće televizore, što je mnogo skuplja opcija.

Pre mnogo godina, kada je započet posao digitalizacije, obećano je da će država pomoći najugroženijima i da će sufinansirati kupovinu potrebnih risivera. Takva odluka još nije doneta, ali bi sredstva mogla da budu izdvojena i iz budžeta za narednu godinu.

- Projekat digitalizacije zatečen je u veoma lošem stanju i oživeo je 2012. godine, koju je prethodna vlada zacrtala kao rok u kome posao treba da bude završen. Kada je formirano Ministarstvo trgovine i telekomunikacija, zatekli smo posao koji je bio šest godina u zakašnjenju, bez ijednog urađenog projekta.

To smo morali da nadoknadimo za 2,5 godine - objašnjava za "Novosti" Stefan Lazarević, državni sekretar u ovom ministarstvu. - Prema ranijim procenama, predviđeno je da je za završetak radova potrebno 75 miliona evra. Revidirali smo te planove i troškove smanjili na 36, a zatim i na 30,7 miliona evra. Ta sredstva obezbedićemo iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a pregovori su već u toku.

Novac će najvećim delom da bude potrošen na obnovu lokacija po Srbiji preko kojih će se signal emitovati. Novcem iz IPA fondova nabavljena je oprema za 20 obnovljenih lokacija, od kojih su mnoge bile oštećene u NATO bombardovanju. Za još oko 50 sredstva su obezbeđena iz državne kase, a još toliko biće rekonstruisano iz kredita, iz koga će biti nabavljena i tehnička oprema.

- U pripremi je raspisivanje tendera, sve poslove vodi JP "Emisiona tehnika i veze", a Ministarstvo je podrška - objašnjava Lazarević.

- Paralelno sa kreditom i tenderima, čekamo i usvajanje Zakona o elektronskim medijima. Da bismo sve uspeli da završimo u roku, ovi poslovi morali bi da budu gotovi u julu, najkasnije avgustu.

Zakon o elektronskim medijima trebalo bi da bude usvojen u paketu medijskih zakona. Još se ne zna kada bi to moglo da bude.

- Nacrt zakona je na ekspertizi u Briselu. Čekamo njihove sugestije, posle čega će ovaj dokument biti poslat Vladi Srbije, a potom i na usvajanje u Skupštinu Srbije - objašnjava Saša Mirković, državni sekretar zadužen za medije u Ministarstvu kulture i informisanja.

On kaže da bi iz Brisela odgovor trebalo da stigne tokom ovog meseca, a da bi narednih meseci zakon mogao da bude usvojen.

Rok jun 2015. godine

Digitalna televizija, u svojoj eksperimentalnoj varijanti, već može da se gleda na 75 odsto teritorije Srbije, ali su malobrojna domaćistva koja imaju specijalne televizore ili risivere. Do 17. juna naredne godine 95 odsto Srbije moraće da bude pokriveno digitalnim TV signalom, jer smo se na to obavezali u Evropskoj uniji. Do tada će se digitalizovati i sve zemlje u regionu, pa bi njihovi signali nadjačali naše, ako zakasnimo sa ovim poslom.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

08.04.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 15:53

Ko ceka (nikada ne) doceka

Ako digitalna televizija, u svojoj eksperimentalnoj varijanti (Inicijalna mreza), već može da se gleda na 75 odsto teritorije Srbije, zasto onda samo malobrojna domaćistva imaju specijalne televizore ili risivere i zasto se onda ceka donosenje Zakona o elektronskim medijima (pored vazeceg Zakona o radiodifuziji) i krajnji rok - 17. jun 2015. godine?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi