Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dada Vujasinović – 20 godina od smrti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2014.

Autor: M. Derikonjić Izvor: Politika

Dada Vujasinović – 20 godina od smrti

Da li će istražni organi posle tačno 20 godina staviti tačku na slučaj novinarke Radislave Dade Vujasinović, koja je 9. aprila 1994. godine pronađena mrtva u svom stanu u Novom Beogradu? Na godišnjicu njene smrti, Veran Matić, predsednik Komisije za istragu ubistva novinara, za „Politiku” kaže da su u protekle dve decenije stručnjaci različitih profila napravili niz grešaka.

 

Pored toga policija je zagubila forenzički materijal prikupljen na licu mesta i prilikom obdukcije.

– Promenjeno je nekoliko tužilaca, advokata… Samo od 2008. godine kada je smrt Dade Vujasinović sa konstatacije da je reč o samoubistvu, od tužilaštva definisano kao ubistvo, dogodio se niz pravnih radnji koje su unosile više kontroverzi nego što je učinjeno na razjašnjavanju ovog slučaja – kaže Matić.

Komisija za istraživanje ubistava novinara, prema rečima njenog predsednika, odlučila je da proveri sve činjenice od uviđaja do obdukcije i to tako što će utvrditi kako je izgubljen dokazni materijal.

– U ormaru inspektora koji je radio na ovom slučaju, a koji je u međuvremenu preminuo, pronađena je kesa sa ovim dokazima. Odlučili smo da superveštačenje poverimo neutralnoj kredibilnoj stranoj instituciji. Zbog toga se ovaj paket čuva nedirnut. Pokušali smo da angažujemo stručnjake sa Instituta za bezbednost iz Vizbadena, ali smo posle nekoliko meseci dobili odgovor da je njihova procena da nema dovoljno neophodnih elemenata na osnovu kojih bi mogli da urade kredibilno veštačenje. Potom smo se obratili FBI koji ima najreprezentativniju laboratoriju i stručnjake. Molba je uzeta u razmatranje ali nam je najavljeno da ćemo morati da čekamo zbog preopterećenja – navodi Matić.

S obzirom na to da komisija još nije dobila odgovor, članovi su odlučili da paralelno sa ovom, potraže pomoć i drugih relevantnih institucija.

– Nacionalni forenzički institut iz Haga potvrdio je da mogu da urade superveštačenje i kada je reč o balističkom i sudskomedicinskom delu. Stupili smo u kontakt sa tužiteljkom iz Holandije koja se u ime Evropske unije nalazi u Beogradu kao stručna pomoć našem pravosuđu i napravili dogovor oko preliminarnih radnji. U saradnji sa tužilaštvom prevedeni su neophodni spisi iz sudskog dosijea i poslati u Nacionalni forenzički institut. Kako nam je najavljeno posle Uskrsa mogli bismo da očekujemo naredni sastanak – navodi predsednik Komisije za istragu ubistva novinara.

Matić veruje da je komisija konačno na putu da dođe do kredibilnih rezultata superveštačenja.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije, navedeno je da je umrla dan ranije u 1.30 sati.

Prilikom uviđaja na licu mesta, istražni organi su pored novinarkinog tela pronašli i lovačku pušku njenog oca iz koje je, navodno, izvršila samoubistvo.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi