Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Holandski forenzičari uskoro o smrti Dade Vujasinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2014.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Holandski forenzičari uskoro o smrti Dade Vujasinović

Odgovor Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu, u slučaju Dade Vujasinović, očekuje se početkom maja, kada u Holandiju treba da otputuje predstavnik tužilaštva Srbije, saznaje Danas nezvanično. U međuvremenu, iz ovog instituta traženi su dodatni podaci, pre nego što procene da li mogu da obave superveštačenje, i daju svoju analizu.

 

Kao što je poznato, Vujasinovićeva, novinarka nekadašnjeg magazina Duga, 8. aprila 1994. pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu, i njena smrt je proglašena za samoubistvo. Međutim, ponovljenim veštačenjima 2008. odbačena je ova verzija, da bi tužilaštvo 2009. pokrenulo pretkrivični postupak za ubistvo.

Vladina Komisija za istinu o ubijenim novinarima, formirana 2013, uvrstila je slučaj Dade Vujasinović u svoj mandat.

Predsednik Komisije Veran Matić najavio je da će biti obavljeno superveštačenje, prvo u Institutu u Visbadenu, a potom je najavio i mogućnost da to bude obavljeno u Hagu.

Prema Matićevim rečima, pred Komisiju će biti nakon superveštačenja pozvano nekoliko svedoka.

Mediji godinama spekulišu o detaljima smrti Vujasinovićeve, delom zahvaljujući i borbi njene porodice da se preispita verzija o samoubistvu, u kojoj su sačuvali i deo forenzičkih dokaza. Navodi se da je nestao deo njene dokumentacije u zelenoj fascikli, kao i odlomci iz dnevnika Ratka Mladića, iz oktobra 1994. da moćni ljudi iz Republike Srpske stoje iza likvidacije.

Objavljeni su i kontradiktorni balistički nalazi, po kojima su bila dva opaljenja iz puške kojom je usmrćena, što isključuje samoubistvo.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

10.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 09:36

Re:

Treba da Vas je sramota. Pa nek istrazuju i tamo. Necemo valjda mi odavde da istrazujemo smrti novinara po svetu. Daj da se fokusiramo na nas atar

Odgovori
sre

09.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 18:03

tužno, ali...

Pola vesti su o lanjskom snegu. Da li znate koliko je od tada novinara stradalo u svetu? Ili nas to n zanima, nego samo naša mala sredinica?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi