Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Državno rešenje za opstanak Novosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 04. 2014.

Autor: Stojan Kosanović Izvor: Akter

Državno rešenje za opstanak Novosti

Evropska unija od Srbije očekuje, pored ostalog, i regulisanje stanja u medijskom sektoru, i primenu medijske strategije koju je Vlada usvojila, što podrazumeva i izlazak države iz vlasničke strukture medija. Međutim, u toku je izrada jasnog zakonodavnog okvira kojim će to pitanje biti rešeno, a nacrti dva zakona o medijima su na ekspertskoj analizi naišli na pozitivan prijem u Evropskoj komisiji.

Uskoro se očekuju i komentari na Zakon o javnom informisanju, koji će regulisati rad svih medija, pa i onih koji imaju državu kao vlasnika ili suvlasnika. Očekuje se da će taj Zakon i prateći zakoni o elektronskim medijima i o javnim servisima biti usvojeni u Skupštini do kraja ove godine.

Suprotno medijskoj strategiji

Netransparentna privatizacija i vlasništvo, uz prateće poslovne interese moćnika, ruinirali su prethodnih godina ekonomsku održivost „Novosti" sa velikom tradicijom na medijskom tržištu Srbije. Protekle nedelje objavljena je namera da se nakon formiranja nove Vlade Srbije „Štamparija Borba", „Novosti" i „Borba" objedine u zajedničko preduzeće „Kompaniju Novosti", čiji će većinski vlasnik biti Vlada Srbije.

Dogovor o osnivanju zajedničkog preduzeća, kojije postignut na zajedničkoj sednici nadzornih i izvršnih odbora „Kompanije Novosti", „Štamparije Borba" i predstavnika sindikata obeju kompanija, u skladu je sa inicijativom za stvaranje jedinstvenog preduzeća „Kompanija Novosti", koju je 28. marta pokrenuo prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na sastanku sa generalnim direktorima „Kompanije Novosti", „Štamparije Borba" i predsednikom Nadzornog odbora „Štamparije Borba" Momirom Stojanovićem.

Spajanjem tih preduzeća država bi na osnovu sadašnje vlasničke strukture postala većinski vlasnik nove kompanije. Danas je „Kompanija Borba" u vlasništvu države, kao i 80 odsto kapitala „Štamparije Borba", dokje oko 62 odsto kapitala „Kompanije Novosti" u privatnom vlasništvu Milana Beka, čije je vlasništvo dugo vremena bilo opterećeno imovinskim i medijskim sporom sa Stankom Subotićem Canetom i nemačkim WAZ-om, u koje se pred same izbore 2012 godine upetljao i Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma MB".

Najava spajanja navedenih kompanija i vraćanja „Novosti" u državno vlasništvo pokrenula je niz pitanja, s obzirom na to da je rešenje suprotno medijskoj strategiji koja je usvojena pre dve i po godine.

Strategija, koju još uvek ne prate zakoni, predviđa izlazak, a ne ulazak države u medije.

Zašto se spajaju preduzeća

Međutim, postoji i argumentacija koja brani takvu inicijativu koja dolazi sa najvišeg državnog nivoa.

Naime, kako je trenutna vlasnička struktura neodrživa, a ekonomska situacija u kompaniji teška, rešenje je upravo da „Novosti" pređu u vlasništvo države.

Pritom to je i način da netransparentni vlasnički odnosi i poslovni interesi u vezi sa „Novostima" budu razrešeni, što po svemu sudeći neće pratiti preterana transparentnost, kako „Akter" saznaje. U saopštenju za javnost povodom tog spajanja i izmene vlasništva u „Novostima" naglašeno je da će Vlada što pre staviti novoosnovanu kompaniju na noge i ponuditi je na tržištu kako bi se privatizovala.

Kako će se to izvesti? Predviđeno je da se u saradnji sa Ministarstvom finansija dug „Kompanije Novosti" prema „Štampariji Borba" pretvori u državne akcije u „Novostima", čime bi se promenila i vlasnička struktura.

Momir Stojanović, predsednik Nadzomog odbora „Štamparije Borba", objasnio je da bi se posle toga formiralo jedinstveno preduzeće „Kompanija Novosti", čiji bi vlasnik postala država.

U „Štampariji Borba" kažu da cilj objedinjavanja preduzeća nije želja da država postane vlasnik medija, već da se na taj način, prema rečima direktora Vladimira Gudurića, ozdrave dve firme čije poslovanje nije dobro, i da se njihovim spajanjem sa „Štamparijom Borba" stvore uslovi za zdravu kompaniju koja bi posle, pod komandnom palicom države, bila ponuđena na tržištu.

„Novosti" bi u tom slučaju dobile svoju štampariju. Na to je ukazao i generalni direktor i glavni urednik „Kompanije Novosti" Ratko Dmitrović.

On u spajanju preduzeća vidi velike mogućnosti za „Kompaniju Novosti" koja bi, kako navodi, ,,kao najveći i najjači list u zemlji prvi put imala svoju štampariju".

Brajović: Država nije dobar domaćin u medijima

„Država nije dobar domaćin u medijima i mora da izade iz njih zbog nelojalne konkurencije na medijskom tržištu. Najavljena vlasnička transformacija 'Novosti' mogla bi da predstavlja privremeno finansijsko spasavanje tog lista.

Ali ukoliko bi to bio manevar da ostane državno vlasništvo kao većinsko u medijima, onda bi to bilo suprotno interesima profesije, suprotno željama medijske zajednice i medijske koalicije", rekao je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi