Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jugoslav Ćosić napisao knjigu o životu u Australiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 04. 2014.

Autor: S. Milojković Izvor: Blic

Jugoslav Ćosić napisao knjigu o životu u Australiji

Australijanci svuda stoje u redu, čak i kad su sami. Ne trube na semaforu i ne parkiraju po trotoaru, što me je u početku izluđivalo, priča poznati novinar.

On je svoje devetogodišnje iskustvo emigranta opisao u knjizi “Vreme sna”. Australijanci se od Balkanaca najviše razlikuju u odnosu prema društvenim pravilima ponašanja.

- Ljubazni su svakog dana, a ne samo petkom posle podne. U Australiji žene ne štiti samo zakon, štite ih i muškarci. Zimi često hodaju bosi, a mi se plašimo i promaje. Među prijateljima nema pozajmljivanja para kad je teško, za to tamo služe banke.

A banke, kao što znamo, i nisu baš neki prijatelji. Svako plaća svoje piće, komšije se uglavnom ne poznaju, a na Balkanu je dobar komšija zakon: zaliva vam cveće dok ste na odmoru, pali svetla po stanu zbog lopova priča Ćosić. On je devedesetih bio jedan od nekoliko desetina hiljada emigranata iz zaraćenih balkanskih zemalja koje je Australija primila.

- Prvo sam mislio da sa Australijancima nešto nije uredu, da će od tolikih emigranata, što se kaže, izgubiti svoj identitet, da će Kinezi pripojiti Viktoriju Hongkongu, da će Grci izglasati svoju republiku... - priča Jugoslav.

Ali ne čudimo se samo mi njima, već i oni nama. Nedavno ga je posetio prijatelj iz Kanbere i šokirao se kada je u kafani u Skadarliji video praseću glavu na kolicima! - Čude nam se i zbog nadziđivanja zgrada, količine para koju trošimo na garderobu, zbog broja pušača i televizija, što taksisti zarađuju više od lekara i profesora. Čude se jer bake i deke čuvaju unuke, a roditelji pomažu decu i nakon tridesete...

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

28.08.

2017.

Misa [neregistrovani] u 12:53

Svaka Vam cast gospodine Cosicu

Izuzetno lepa knjiga. Dirljiva,
mastovita, prepuna iznenadjenja,
sa dozom humoristicke ironije i
ostroumnog sarkazma.

Takodje dopada mi se i tekst gospodina Milojkovica.
Precizno i konkretno napisano.

Pozdrav od Milosa.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi