Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Što država neće da izađe iz medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2014.

Izvor: B92

Što država neće da izađe iz medija

Vlada Srbije uskoro će preuzeti odgovornost za sudbinu još jednog medija - Novosti. To je suprotno Medijskoj strategiji po kojoj država treba da izađe iz medija. Udruženje noviinara Srbije prenosi da je na zajedničkoj sednici i izvršnih odbora odbora "Kompanije", štamparije "Borba" i predstavnika sindikata obe kompanije dogovoreno da posle formiranja nove Vlade Srbije oni budu objedinjeni u jednu kompaniju čiji bi većinski vlasnik bila država.

Time bi država Srbija, posle "Politike" preuzela i "Novosti". 

"Politiku" je podsetimo leta 2012. godine, kupio šabački biznismen Miroslav Bogićević preuzimajući vlasnički udeo nemačkog Vaca, a zatim je zatim iznenada, po promeni vlasti,nekoliko meseci kasnije omogućio državi da upravlja najstarijim denvim listom na Balkanu bez ograničenja. 

Ista sudbina, izgleda, čeka i kompaniju čiji je vlasnik Milan Beko. Kao i u slučaju "Politike", i ovaj put je UNS izneo saznanja da je država zainteresovana za ulazak u "Novosti", dok se Beko nije oglašavao. 

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović ponavlja da država nije dobar domaćin u medijima i da mora da izađe zbog nelojalne konkurencije na medijskom tržištu. 

On ipak kaže da bi najavljena vlasnička transformacije "Novosti" mogla da predstavlja privremeno finansijsko spasavanje tog lista, ali i upozorava na opasnost da država ne odustaje tako lako od upravljanja medijima. 

"Ukoliko bi to bio manevar da ostane državno vlasništvo kao većinsko u medijima, onda bi to bilo suprotno interesima profesije, suprotno željama medijske zajednice i medijske koalicije", kaže Brajović.

Prvi koji je izašao sa informacijom da je Vlada spremna da uđe u Novosti bio je naprednjak Momir Stojanović, inače predsednika nadzornog odbora Štamparije Borba. On je rekao da je održan sastanak sa Aleksandrom Vučićem gde je zaključeno je da je jedini izlaz da se dug "Novosti" prema Štampariji Borba pretvori u državne akcije u tom listu. Time bi država postala većinski vlasnik kompanije. 

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić protivi se državnom vlasništvu u medijima i ističe da je potrebno da se prvo ispita prethodna vlasnička transformacija "Novosti". 

“Stvari bi trebalo da se postave tako da država ne bude vlasnik ni štampanih ni drugih vrsta medija osim kada je to posebnim zakonima predviđeno i ukoliko postoji neki vlasnički kapital države i neki interesi države koje treba štiti i to bi trebalo da bude samo privremena situacija”. 

Niko iz Vlade Srbije i Upravnog odbora Novosti, kao ni Milan Beko, nije želeo da komentariše za B92 najavljeni ulazak države u tu kompaniju.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

07.04.

2014.

Koalicija [neregistrovani] u 22:52

Medijska kolalicija?

Medijska koalicija? Ma, daj bre! Imena tih zabrinutih likova hoću da vidim. Nino, Vule i...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi